Színes Térség

Pünkösdölés Csanádpalotán

Egész napos ünnepi rendezvény várta a településen élőket, néptánccal, népzenével, és az elmaradhatatlan pünkösdi királyválasztással. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője szerint mindennél fontosabbak az erős közösségek.

Nagy Szabolcs – Csanádpalota

Zenés pünkösdi felvonulás nyitotta meg az ünnepi programot Csanádpalotán. A nap során a település sport pályáján ebéddel, koncertekkel, hagyományőrző fellépőkkel várták a település lakóit. Nyergesné Kovács Erzsébet köszöntőjében kiemelte, számos nagy rendezvényen van túl a település az utóbbi időben, ami nem csak az itt élőknek szolgálja a szórakozását, hanem Csanádpalota hírnevét is öregbíti.

– A családi és kulturális rendezvények nagyon fontosak Csanádpalota életében, hiszen komoly közösségformáló szerepük is van. Meg vagyok győződve róla, hogy ráépítve az évek óta meglévő programokra, mint például a gasztronómiai nap, a Palotai lakodalmas, illetve a nemzetközi Böllérnap, még színesebbé tehetjük a települést, hozzájárulva, hogy vidékről is egyre többen látogassanak el hozzánk – mondta el a polgármesterjelölt.

A Nyergesné Kovács Erzsébet beszélt azokról a pünkösdhöz kötődő hagyományokról, amelyek ma már kevésbé élnek, mégis részét képezik történelmünknek. Például a fürdővízbe szórt pünkösdi rózsa, amely az egészséget jelképezi, de a legények régen ugyanezt a virágot tették azoknak a lányoknak az ablakába, akinek udvarolni akartak. A templomokban pedig sok helyen a szentlélek jelképeként fehér galambokat engedtek szabadon ilyenkor.

A csanádpalotai pünkösdölés fővédnöke Lázár János, a térség országgyűlési képviselője volt, aki beszédében megköszönte a helyi civil közösségeknek munkáját, ami hozzájárult, hogy az itt élők erős közösséget alkossanak.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt Csanádpalotán is olyan emberek élnek, akik odafigyelnek a másikra. Képesek szót érteni a másik emberrel, akkor is ha vitájuk van. Beszélnek egymással, próbálnak egymásra hatni, és ha bajban van a másik, akkor segítenek. A település most nincs könnyű helyzetben, mert elveszítette a polgármesterét, aki nagyon sokat tett a közösségért. Ilyen nehéz időkben nyugodt, higgadt emberre van szükség, aki képes helyt állni – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János hozzátette: június 8.-án, csütörtökön közös lakossági fórumot is tart majd Nyergesné Kovács Erzsébettel, ahová minden Csanádpalotait szívesen várnak, hogy megbeszéljék a település közügyeit.

navigate_before
navigate_next