Ha Pünkösd, akkor Tanyanap Makó-Rákoson. A település hagyományos ünnepi rendezvényére idén nagyon sokan voltak kíváncsiak. A szervezők színes programkínálattal készültek, voltak sportversenyek, vidám színpadi produkciók és majálist idéző hangulat sok napsütéssel.

Szabó Anita – Makó-Rákos

24. alkalommal rendezték meg Makó-Rákoson a Pünkösdi Tanyanapot, amelynek eredete az 1800-as évekre nyúlik vissza. Ezt a szép, közösségi alkalmat élesztette újjá 1993-ban Martonosiné Görbe Erzsébet helyi lakos, aki családjával együtt a mai napig lelkes szervezője az egész napos programsorozatnak.

– Nagy szüksége van a településnek erre a vidám, gondtalan ünnepre, amelyen mindenki jól érezheti magát. A reggeli zászlófelvonás után futóversennyel ráztuk fel az itt lakókat, majd egész délelőtt az amatőr focikupa mérkőzései zajlottak. Az idén a küzdelmet a kiszombori és makói játékosokból álló KSK csapata nyerte – számolt be a rendezvény főbb eseményeiről a háromgyermekes édesanya.

A délután színpadi produkciókkal folytatódott: bemutatkoztak a Pitvarosi Betonpillangók, a Kelly Táncstúdió lányai, majd a MENYUKE tagjai énekeltek és adtak elő vicces jeleneteket. Az ünnepélyes megnyitón Kádár József települési képviselő köszöntötte a résztvevőket.

– Bár egy elöregedő közösségről van szó, mégis van remény a fejlődésre, mert egy pár fiatal család úgy döntött, hogy itt telepedik le. Bízom abban, hogy az ilyen napoknak, mint a mai, megtartó erejük van, mert a lakosok és az elszármazottak is fontosnak tartják, hogy Rákosnak legyen jövője – fejezte ki reményét, majd Makó-Rákos legidősebb lakosát, Batik Györgyöt köszöntötte, aki feleségével ezen az alkalmon ünnepelte 60. házassági évfordulóját.

Galériánk:

Hat évtizedes jubileumot ültek az egykori rákosi általános iskola diákjai is, akik egy-egy tarisznyát kaptak osztálytalálkozójukon a szervezőktől.

– 1957-ben itt végeztem, hatan voltunk az osztályban. Már csak négyen tudunk együtt visszagondolni a régi, szép időkre. Nagyon jó alapokat kaptunk, pedig rendkívül szerény körülmények közt tanulhattunk. Leginkább meghatározó számomra az empátia volt, amellyel felénk fordultak – foglalta össze emlékeit az egyik jubiláló, Márton József gépészmérnök, hatunokás nagyapa.

A Pünkösdi Tanyanapon kihirdették a faluszépítő verseny nyerteseit, és ezúttal is volt a totó, amelyben a településsel kapcsolatos kérdésekre kellett helyes válaszokat adni. A napsütéses, majálist idéző ünnep a Dzsúz zenekar koncertjével zárult.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest