Hírek Térség

Székelykaput avattak Csanádpalotán

Trianonra emlékezők gyűltek össze a Kelemen László Emlékparkban szombaton délelőtt, ahol a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából székelykaput avattak.

Forró Flóra – Csanádpalota
Perneki László alpolgármester emlékbeszédében hangsúlyozta, a trianoni békediktátum olyan nemzeti tragédia, amire mindig emlékezni fogunk, de ma már az összefogás, a nemzeti összetartozás erősítését jelenti.

Halmágyi Pál muzeológus, nyugalmazott makói múzeumigazgató Trianon történetét elevenítette fel és megemlített néhány jeles személyt a magyar irodalomból, s azt, ők hogyan vélekedtek erről a sajnálatos eseményről. Majd Kodrán Sándor tárogatójátékával folytatódott az ünnepség. Tomanek Gábor, a békéscsabai Jókai Színház művésze Babits Mihály: Hazám, később Sajó Sándor: Magyarnak lenni című versét adta elő. Szintén a mai ünnepség adta az alkalmat arra, hogy az eddig Csanádpalota fő terén álló második világháborús emlékmű táblája a Kelemen Emlékparkba kerüljön át.

navigate_before
navigate_next

Torró Ida Kőhalom – Csanádpalota testvértelepülése – képviseletében mondott pár szót a székelykapu létrehozásáról és a székely és magyar emberek kapcsolatáról. Nagy Erika, a békéscsabai Jókai Színház művésze a Hazám, hazám című dalt énekelte el, majd Ádók István, a Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítvány elnöke köszönte meg mindazok segítségét és munkáját, akik nélkül az Emlékpark nem jöhetett volna létre.

A székelykaput Szabó Zoltán Jenő plébános szentelte fel, végül fellépett a Csanádpalotai Gyermek- és a Hagyományőrző Néptánccsoport.