Hírek

A Nemzeti Összetartozás Napja Makón

Ma kora délelőtt a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendeztek koszorúzást az I. világháborús emlékmű előtt. Szikszai Zsuzsanna beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a trianoni békeszerződés nem csak nagy- és dédszüleinkkel, de a ma élő magyarokkal is történt.

MH-Makó

Magyarország az 1920. június 2-án aláírt trianoni békeszerződéssel 3,5 millió magyar ajkú lakóját és területe 71 százalékát vesztette el. Erre a targédiájára emlékeztek ma kora délelőtt a makói Hősi szobor előtt.

Szikszai Zsuzsanna könyvtár és múzeumigazgató emlékbeszédében elmondta: amikor meghúzták a győztesek az új határokat, nem néztek semmit. Így történhetett meg az is, hogy a nagylaki kendergyár udvarának középre került ez a vonal, emiatt a munkások sokáig csak úgy tudtak dolgozni, ha útlevelet vittek magukkal. Espersit Jánost idézte, aki azt írta, “Bármit is tartalmazzon a békeszerződés, az bizonyos, hogy a kormány lebilincselő kényszerhelyzetben aláírja, de a nemzet jóvá nem fogja hagyni.” És így 97 év távlatából egyet kell értsünk soraival – tette hozzá a könyvtár és múzeumigazgató. Aki hozzátette, az igazságtalanságot sosem lehet elfogadni.

navigate_before
navigate_next

A megemlékezésen Csík megyei és nagykállói népdalokat énekelt a Daróczi Szilvia dirigálta a Bartók Kicsinyek Kamara Kórusa. A magyar és a székely himnuszt Kínyó Kata, Guti Kíra és Majoros Dóra Ágnes énekelte.
Az önkormányzat nevében Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester koszorúzott, majd az emlékezés virágait helyezték el a városi intézmények, szervezetek, valamint iskolák vezetői, képviselői.