Belföld Hírek

Jövőre 98 milliárd marad a családok zsebében

A Nemzeti Konzultációval 1,7 millió embert sikerült bevonni a kormányzásba – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. MTI Fotó: Kovács Tamás

MH összeállítás
34 százalékkal bővültek a beruházások, stabil és kiegyensúlyozott a magyar gazdaság, mely az első negyedévben 4 százalékkal bővült. Minden negyedik munkavállalót érint a gyermekek után járó adókedvezmény – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte:
már tárgyalja a parlament a 2018-as költségvetést. Ha elfogadja, akkor aki akar, az 2018-ban dolgozni is tud. Aki a versenyszférában nem tud elhelyezkedni, annak a közfoglalkoztatásban tud majd. Továbbra is cél a teljes foglalkoztatás. Szeretnék támogatni a gyermeket vállaló családokat, azt szeretnék, ha 2030-ra minden családban több mint 2 gyermek születne, ehhez a magyar adófizetők támogatására van szükség. Ehhez több program is kapcsolódik, pl. a külföldön született magyar gyerekeknek is jár majd a babakötvény, bölcsődefejlesztési program indul. 98 milliárdot csoportosít át a családok támogatására a jövő évi költségvetésben a kormány.

– Lezárult a nemzeti konzultáció, 1 millió 680 ezer emberrel folytatott párbeszédet a kormány, ennyi embert sikerült így bevonni a kormányzásba. Ezt azoknak is komolyan kell venniük, akik nem támogatják a kormányt – hívta fel a figyelmet Lázár János.
A paksi beruházáson kívül a környékbeli infrastruktúra fejlesztésére 20 milliárd forintot, turisztikai célokra pedig 16,4 milliárd forintot csoportosítanak át a költségvetési előterjesztésben.

A határkerítés miatt indult kötelezettségi eljárásról azt mondta: példa nélküli, hogy azt az országot támadta meg az Európa Bizottság, mely megvédi Európát. Magyarország folyamatos segítséget biztosít azok számára, akik háború miatt menekülnek el otthonról, de a magyar álláspont, hogy ott kell segítséget nyújtani, ahol a problémák keletkeznek.
A miniszter elmondta: a múlt heti NATO-csúcson kialakult egy vita az USA és egyes európai államok között. Az USA szerint a migráció és a terrorizmus között összefüggés van, jó néhány uniós tagállam pedig ezzel nem ért egyet. A magyar kormány az amerikai álláspontot osztja. – A NATO-csúcs zárójelentésébe belekerült, hogy minden államnak joga van megvédeni a saját határait. Ez is erősíti a magyar fizikai és jogi határzár létjogosultságát – tette hozzá.

A miniszter közölte: vita indult arról, hogy az Európai Unió következő 7 éves költségvetését hogy állítsák össze. . A kiszivárogtatott anyagok szerint vannak olyan német javaslatok, melyek szerint a Közép-Európának juttatott pénzeket össze kellene kapcsolni a jogállamiság vitájával. Lázár János szerint ez egy parttalan és káros vitát nyitna meg. – Németország 2015 őszén maga követte el az egyik legnagyobb jogsérelmet azzal, hogy megnyitotta a határait, megszegte a bevándorlók ellenőrözésére vonatkozó szabályokat. A kormány készen áll az érdemi vitára a költségvetés ügyében. A V4 soros elnökségét Magyarország viszi 2017 nyarától, nyilvánvalóan ez alatt az időszak alatt fontos téma lesz az uniós költségvetés – tette hozzá. Bejelentette a háziorvosok többlettámogatást kapnak, egy-egy praxist 16-17 millióval támogat az állam.

Lázár János megerősítette, hogy a kormány megküldte válaszát az Európai Bizottság CEU-val kapcsolatos kérdéseire a kötelezettségszegési eljárás keretében. Inkább politikainak, mint jogi természetűnek minősítette a bizottság kérdéssorát. Közölte: a CEU-val kapcsolatos fejleményekről a kormány jövő héten tárgyal.