Hírek Makó

174 milliós jutalomosztás volt a városházán

Sűrűn járt a város kasszájára egy szűk kör 2014 előtt. Megnéztük mennyivel honorálta munkatársai lelkes munkavégzését a volt polgármester. Önök meg, ha gondolják, tippelhetnek hányat kellett fordulni a talicskákkal, hogy hazavigyék a makói adófizetők pénzét. Csak a volt jegyző majdnem 30 milliót kaphatott.

Nagy Szabolcs – Makó

Sokféle módon lehet értékelni egy városvezetés elvégzett (vagy éppen el NEM végzett) munkáját. Lehet például azt nézni, szépül-e egy település, vannak-e fejlesztések, élhetőbbé vált-e a környezet. Mert ugye ez alapvető feladatuk lenne a megválasztott képviselőknek. Ez látszik kívülről, ami meg a városháza zárt ajtói és szekrényei mögött van, azt a makóiak nagy részének alig van lehetőségük megtudni.

Makón, sőt az egész térségben a legújabb balhé az ivóvízminőség-javító programból van, amelyről itt, meg itt is írtunk bővebben. Főhet majd 17 település vezetőjének a feje, ha tényleg ki kell söpörni a kasszát, hogy visszafizessék a 3,1 milliárd forintot. Aztán ne feledjük, volt még itt egy Állami Számvevőszék jelentés, ami nem dicsérte a városháza munkáját. Ebben már Bánfi Margit korábbi jegyzőt is elővették, akinek munkaviszonya 2014 végén szűnt meg a Polgármesteri Hivatalban.

Ilyen előzmények mellett nagyon kíváncsiak voltunk arra, vajon az ilyen és ehhez hasonló teljesítményekért járt-e jutalom Buzás Péter korszakában. Megdolgoztattuk kicsit az önkormányzatot, húsz évre visszamenőleg kértük ki a pontos listát és még a vártnál is megdöbbentőbb számokkal szembesültünk.

A volt polgármester és alpolgármester jutalmát név szerint megkaptuk, Buzás Péter 1996 és 2014 között mintegy 4 millió forintot vett fel ezen a címen (illetve 1998-ban még 5 havi illetményének megfelelőt), Marosvári Attila pedig közel 5 millió forintot ebben az időszakban. Az alpolgármester emellett szabadságmegváltás címén is kapott több mint 4 milliót. Persze mondhatjuk, hogy ez 20 év alatt nem sok, igen ám, de az általunk kapott lista alapján összesen több mint 174 millió forint jutalmat osztottak ki.

Hová lett a többi durván 165 millió forint? Makó idén 100 millió forintot költ járda felújításra, azaz mindent összevetve majdnem kétszer annyi utca újulhatott volna meg a jutalmakból, mint most. Kik kapták ezt a rengeteg pénzt és ami ennél még sokkal fontosabb, mivel érdemelték ezt ki? Mit kellett tudni és/vagy titkolni ezért? Mert legyünk őszinték, ennyi jutalmat nem oszthatnak ki bemondásra még Makón sem.

Szerettünk volna pontos neveket kapni, de a Csongrád Megyei Kormányhivatal állásfoglalása alapján a városháza személyenkénti bontásban nem adhatta ki számunkra a többi adatot. Hogy ez a szabályozás mennyire szolgálja az átláthatóságot, abba most inkább ne menjünk bele, szerintünk nem, de jelenleg ez van.

A papírokból így annyi derül ki, hogy vezetők részére kiosztott jutalomból állt mintegy 140 millió forint. Ez valószínűleg a hivatali csoportvezetőket jelenti, mert az intézményvezetőket nem kértük ki. 1996 és 2013 között évi 10 körül alakult jutalmazottak száma, így elmondható, hogy egy viszonylag szűk kör „munkája” lett ennyire megbecsülve. Több olyan év is volt, amelynél – még ha átlagot is számolunk is – több mint egymillió forintra jön ki a fejenkénti összeg. Bár ez az adatokból nem derül ki, sejthető, hogy nem mindenki hasonló nagyságrendű összeget kapott, így már itt is több milliós jutalmak fordulhattak elő.

Ennél azonban sokkal érdekesebb az a lista, amelyet a polgármester „egyéb munkáltatói jogkörben” osztott ki. Itt 27 millió 870 ezer 835 forintról van szó. Nevet ehhez sem kaptunk, de az önkormányzati törvény alapján egy polgármester, mint munkáltató az alpolgármesternek, intézményvezetőknek, és jegyzőnek oszthat így jutalmat. Mivel azonban az intézményvezetőkét nem kértük ki, csak a hivatali munkatársakét, így ez az összeg elvileg csak a volt jegyzőhöz tartozhat.

1996 és 2013 között, vagyis tizenhét éven keresztül, mindössze három olyan alkalom volt, amikor egyáltalán nem kapott a fizetésén kívül plusz pénzt, tizenegy évben viszont jóval több, mint egymillió forintot vihetett haza jutalomként. Az összeg 2011-ben volt a legmagasabb, ekkor 4 és fél millió forint. A makóiak közül a legtöbben valószínűleg egész évi fizetésként nem visznek haza ennyit, nemhogy jutalomként.

Megnéztük az utóbbi évek mérlegét is, 2014 és 2016 között összesen alig 3 millió forint jutalmat osztottak, ám ezt több mint 30 személy kapta, tehát sokkal kisebb nagyságrendekről van szó. Buzás Péter időszakának fellelt anyaga ráadásul még nem is teljes, ugyanis a városháza tájékoztatása szerint a személyi anyagokat annyira hanyagul kezelték, hogy nem is mindennek maradt nyoma.