Kék hírek Külföld Térség

Vádemelés lett a luxust hozó prostibiznisz vége

A prostituáltakat futtató szegedi bűnszervezet 44 tagjával szemben vádemelést javasol a rendőrség. A hatóság szerint 7 bűncselekményt követtek el és a prostibizniszből futotta nekik a luxusra.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytatott K. Sándor 47 éves szegedi lakos és társai ellen. A férfi egy bűnszervezet vezetőjeként 2014 márciusától Magyarországon élő lányokat toborzott és szállított Franciaországba – Strasbourgba, Bordeauxba és Nizzába -, hogy ott prostitúcióra kényszerítse őket. A nők ellenőrzését a bűnözői csoport vezetői, családtagjaik és a szervezet bizalmi emberei végezték. A külföldön megszerzett illegális jövedelmet a gyanúsítottak Magyarországon működő cégeiken keresztül legalizálták, illetve nagy értékű luxusautókat és ingatlanokat vásároltak.

A bizonyítékok beszerzése, az elkövetői kör beazonosítása és elfogása, illetve a bűncselekményből származó jövedelem lefoglalása érdekében – az EUROJUST támogatásával – 2015 tavaszán francia-magyar nyomozócsoport jött létre.

A közös nyomozás eredményeképpen 2016. március 21-én tervszerű, azonos időpontban végrehajtott rendőrségi akció során Csongrád megye több településén, illetve Franciaország területén az elkövetők közül összesen 13 gyanúsítottat fogtak el a magyar és francia rendőrök. A magyarországi házkutatások alkalmával 14 luxusautót (90 millió forint értékben), 25 ezer eurót, 20 millió forint készpénzt, illetve nagy mennyiségű ékszert foglaltak le a nyomozók, valamint a bűnszervezet tagjaihoz köthető 5 ingatlant vettek zár alá (100 millió forint értékben). A bűnszervezet vezetőjét, K. Sándort 2016 őszén fogták el a rendőrök Budapesten.

A Magyarországon folytatott nyomozás során a rendőrök további 31 gyanúsítottat hallgattak ki pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, közokirat-hamisítás, emberkereskedelem, kitartottság és lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottak között szerepelnek az elkövetők családtagjai és bizalmasai, valamint ingatlan adás-vételi szerződést, mint okiratot szerkesztő ügyvéd, banki alkalmazott, gépjármű-kereskedő, illegális pénzváltó, továbbá a bűnszervezet tagjai által megbízott strómanok. A pénzmosáskapcsán 300 ezer euró illegálisan szerzett vagyon miatt folyt a nyomozás.  

navigate_before
navigate_next

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást befejezte és a keletkezett iratokat május 30-án vádemelési javaslattal küldte meg a Csongrád Megyei Főügyészségnek.