Makó Színes

Mit a fene van már a makói ivóvízzel?

Most akkor iható-e Makón a csapvíz vagy sem? Mi történt az ivóvízminőség-javító programmal, hogy vizsgálóbizottságot kellett felállítani? Hogy ne üljön bambán, ha teljesen véletlen szó esik a Makó térségi ivóvízjavító program – most egy kis részét átbeszéljük.

MH-Makó járás

– Nem értem, mi a fittyfene miatt kellene visszafizetni az uniós támogatást?

– Pedig egyszerű az oka, az Európai Unió adott 3,1 milliárd forintot, a magyar állam meg 600 milliót, hogy végezzék el az ivóvíz arzénmentesítését Makón és a környező16 településen.

– Minek, hiszen eddig is ezt a vizet ittuk és nem hallottam róla, hogy valaki arzénmérgezésben halt volna meg…

– Az Unió kiszámolta, hogy a tengeri halak fogyasztása miatt magas az arzénfogyasztás az unió tagországaiban, ezért. Igaz azt már nem vették figyelembe, hogy ez nem Olasz- vagy Franciaország, ahol két pofára gyömöszölik be a tengeri herkentyűket.

– Azaz fölösleges az egész arzéntalanítás?

– Hát nem teljesen, mert az 50-60 éves hálózatokra és kutakra alaposan ráfért már egy modernizálás. Az uniós pénz nélkül még a rozsdás csöveket sem tudták volna kicserélni.

– És akkor mi történt, miért lesz ez a vizsgálóbizottság?

– A kivitelező konzorcium elvégezte a munkát, de a 3,8 milliárd forintért nem sikerült iható vizet produkálniuk, sőt sok helyen a csapokból büdös, sárga vagy barna lé folyt.

– Atya isten! és ezt isszuk? Akkor már maradok a sör mellett. Az hivatalból barna.

– A megyei tisztiorvosi szolgálat nem adta ki az engedélyt, ezért Makón ezt a vizet nem engedték bele a vezetékekbe.

– És mitől rossz a víz, megmaradt benne az arzén?

– Nem, azt kiszűrték, ahogy kell, de belekerült egy veszélyes baktérium.

– Akkor most mi a baj?

– Az arzénmentesítés ugyan sikerült, de iható víz nem lett, s ha ez marad a helyzet, Makónak 1,5 milliárdot, a többi kistelepülésnek pedig összesen még 1,6 milliárdot kell visszafizetnie. Ez a falvak számára a csődöt jelentené, Makónak pedig elvinné az éves költségvetése közel felét. Így nemhogy a fejlesztésekre nem maradna önerő, de jelentős megszorításokra volna szükség.

– És akkor ezért ki a felelős?

– Hát ez jó kérdés, ugyanis a tervező megtervezte és a kivitelező elvégezte a munkát. A felkért független szakértő szerint azonban nem volt megfelelő a tervezés, a kivitelezés meg egyenesen szakszerűtlen volt. Ráadásul a még Buzás Péter elnökölte megrendelő, azaz az érintett települések polgármestereiből álló Társulás sem értett ehhez a munkához, ezért megbíztak a szakértőkben és a műszaki ellenőrben, aki leokézta az egészet. Igaz már az új városvezetés idején. Annak meg át kellett vennie az egész miskulanciát, hogy ne kelljen fizetni, kötöttek egy úgynevezett monitoring szerződést

– Nem értem, akkor most mi a helyzet?

– Ez az amit egyelőre senki sem tud, vagy nem akar tudni… Hallgat a szakértő, a tervező, a kivitelező, a műszaki ellenőr és hallgat a volt polgármester is. Igaz ő városi ügyekben választási veresége óta egyáltalán nem szólal meg.