Hírek Makó

Felavatták a makói országzászlót

Ma késő délután Farkas Éva Erzsébet polgármester, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes avatta fel a Kovács Sándor képviselő javaslatára újjáépített makói országzászlót.

Korom András – Makó

– Jó érzés látni, hogy ennyi idő után megvalósult az országzászló, úgy látszik, korábban nem volt meg a politikai akarat annak újraállítására – mondta az országzászló újraállítását javasló Kovács Sándor települési képviselő az ünnepség kezdete előtt.

Mások is így gondolhatták, hiszen a hatalmas érdeklődő tömeg megtöltötte a Csanád vezér tér lezárt részét, hogy szemtanúja legyen az 1942-ben felállított, majd 1947-ben lerombolt országzászló emlékmű avatásának.

A Maros Táncegyüttes Kárpátoknak hegyaljában című ünnepi műsorát követően Farkas Éva Erzsébet polgármester mondott köszöntőt:

 

 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: Trianon gyászmunkáját még mindig nem végeztük el. A gyászidőszak 97 évvel a tragédia és 75 évvel a ráemlékező országzászló felállítása után sem zárult még le. Csonka emlékművek az újraállított országzászlók, mert csak a trianoni szégyen egyik felét mutatják meg – tette hozzá. Mint mondta a traumának sosem csak áldozatai vannak, hanem elkövetői, cinkosai és haszonélvezői is. Az ő felelősségük, hogy az engesztelés és a bocsánatkérés emlékműveit nem találjuk Párizsban, Versailles kastélyai között, a Felvidéken, Erdélyben, a Partiumban, Délvidéken és Kárpátalján sem. Hozzátette: sehol a bocsánatkérésnek, a múlttal való szembenézésnek, a magyarok megkövetésének legalább egy szimbolikus gesztusa az egykori antant hatalmak jogutódjai részéről. Trianont Európában vagy a Kárpát-medencében még mindig lehet békeszerződésnek nevezni, pedig diktátum volt, történelmi igazságtalanság egy nemzettel szemben, amely miatt az egész nyugati világ máig adósa Magyarországnak.

– Ma földet vissza nem kérünk, határrevíziót nem követelünk, békés és józan nép vagyunk. De elvárjuk, hogy legyen vége a Kárpát-medencében a magyarok lopakodó elnyomásának és asszimilálásának, hogy a magyar helység- és utcanévtáblák mindenütt megmaradhassanak, a magyar nyelvű kulturális és oktatási intézmények ugyanolyan esélyekkel és jogokkal működhessenek mint az adott államot alkotó többségi nemzeté. Követeljük, hogy a magyar kisebbségek politikai érdekképviselete az adott állam területén ne tiltott vagy tűrt, hanem támogatott tevékenység lehessen, a magyarok autonómiát kaphassanak ott, ahol a kulturális és gazdasági helyzetük éppúgy feljogosítja őket, mint a katalánokat vagy a dél-tiroliakat Európa más tájain – mondta Lázár János. Hozzátette: A trianoni diktátum centenáriuma nem felejtésre alkalom, hanem a szembenézésre, az erkölcsi, politikai jóvátételre. Az országzászlók erre a kötelezettségre is emlékeztetnek, nemcsak minket magyarokat, hanem a szomszédainkat és a közös Európa vezetőit is. – Erős Európa csak erős nemzetállamok egyenlő szövetségéből lehet. Egyenlő nemzetállamokról pedig nem beszélhetünk addig, amíg az egyiknek ünnep az, ami a másiknak gyásznap – hangsúlyozta.

Hallgassa meg Lázár János köszöntőjét:

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az országzászló a nemzet egységének szimbóluma. – Az emlékmű megkiáltja azok fájdalmát, akik nem állíthatnak a határ másik oldalán országzászlót, hogy a nemzethez való hűséget kifejezzék. Hisszük, hogy minden nemzetnek és nemzetrésznek joga van a létezéshez. De elvárjuk, hogy elfogadják, nekünk magyaroknak is jogunk van a létezéshez, nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken, a Kárpátalján, ahol magyarok élnek – mondta.

A miniszterelnök helyettes szerint a trianoni tragédia azért történt meg, mert egy olyan kormány jutott hatalomra, amely nem tartotta értéknek a nemzeti létet, tudatosan szétverte a hadsereget, államigazgatást, megbénította a magyar nemzet önvédelmi reflexeit.

– Nem külső ellenségeink győztek le minket, hanem a belső árulók, akik nemzetellenes politikát folytattak – mondta. Hozzátette: Ha erős nemzeti kormánya van Magyarországnak, akkor nem lehet minket legyőzni.

Hallgassa meg Semjén Zsolt ünnepi beszédét:

Az ünnepség befejezéseként Kinyó Kata és Guta Kíra adtak elő Csík megyei népdalcsokort, majd a résztvevők helyezték el a megemlékezés koszorúját és virágait az emlékművön.

navigate_before
navigate_next

3 Responses

  1. Nagyon szép volt a rendezvény . A zenészekről miért nincsenek képek ?!

    1. Kedves szd. A zenészekről is van kép a galériában.

Comments are closed.