Vizsgálóbizottságot állít fel a makói képviselő-testület, hogy az megállapítsa, ki a felelős azért, hogy 3,8 milliárd forint elköltése ellenére is ihatatlan az ívóízminőség-javító programon átesett ivóvíz. A mai rendkívüli ülésen, melyen nem volt jelen Gáspár Sándor, Zeitler Ádám és Hadik György, a polgármester ismertette a független szakértői jelentés megállapításait.

Korom András – Makó

Egyetlen napirendi pontot tárgyalt mai rendkívüli ülésén a makói képviselő-testület, mégpedig a makói ívóvízminőség-javító programról szóló tájékoztatót. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: a múlt csütörtökön kapták meg a Társulás által kért szakértői véleményt. Ismertette, hogy az Ívóvízminőség Társulást 2010 januárjában alapították a térség települései. Elnöke kezdetben Buzás Péter, majd a 2014-es helyhatósági választások után Farkas Éva Erzsébet lett. Alelnök: Kovács Sándor (volt haláláig) és Lőrincz Tibor.

A polgármester elmondta a menedzsmenttel és a kivitelezőkkel a Keviép Kft-vel és a A-Híddal 2013-ban kötötték meg a szerződést. 2015. december 31-ig részben valósult meg a fizikai, műszaki átadás. A hálózatra bocsátás feltételeit azonban a kivitelező nem teljesítette a 6 hónapos próbaidő alatt sem. A víz kifogásolható minőségű maradt. Monitoring szerződést kötöttek, a kivitelező további 6 hónapot kapott a hibák elhárítására. Hozzátette: a jelenlegi városvezetés idejére már a kivitelezés is előrehaladott állapotban, próbaidőben volt. A kivitelezés és a szerződés az előző városvezetés alatt történt. – Hibás tervezést és elhibázott kivitelezést örököltünk. A műszaki átvételnek tavaly december 15-ig meg kellett történnie, mert ha nem, akkor rövid idő alatt vissza kellett volna fizetni a 3,1 milliárdos uniós támogatást. Az eredeti cél, a jó ivóvíz nem teljesült. A monitoring szerződést a kivitelezők felmondták, de a társulás ezt nem fogadta el. A projekt új szakaszt nyitott, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást. Kérte a társulás, hogy a hanyagságból elkövetett hibákat javítsák ki – tette hozzá.

Farkas Éva Erzsébet ismertette a szakértői véleményt, mely lényege: hanyag kivitelezés és rossz tervezés okozza a jelenlegi problémát. Kiderült: kizárható, hogy a fertőzés az eredeti állapotú kutakból került a vízellátó rendszerbe. A szakértő szerint a vállalkozó nem biztosította a megfelelő vizet, a nem megfelelő tervezés és a kivitelezési hiányosságok okozzák a bajt. A szakértő szerint mind a 8 vízműtelepen további beavatkozások szükségesek. Ezek költsége hozzávetőlegesen nettó 920 millió forint.

A polgármester elmondta: megállapítható, hogy a rendszer továbbra is instabil mind a 17 településen, 2018. december 31-ig kapott határidőt a társulás, hogy próbálja befejezni a programot. Farkas Éva Erzsébet szerint ezzel újabb csontváz hullt a városvezetés nyakába. Mind a kivitelezésben, mind a tervezésben már hibák voltak, s az is egyértelmű, kik írták velük a szerződést.

Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, lehetett-e látni a tervezés közbeni hibákat? Mi okozhatta a fertőzést? Miért nem vették észre ezt a szakértők és kivitelezők?

Farkas Éva Erzsébet erre elmondta: az előző városvezetéstől ezekre a kérdésekre a városvezetés átvételekor konkrét választ nem kapott. Hozzátette: az előző városvezetés alatt rendszeresen tartottak koordinációs megbeszéléseket, ezeken a végső terveket mindenki elfogadta.

Szabó Sándor a jegyzői iroda vezetője elmondta, nem volt megfelelő a tervezés előkészítése, nem volt alapos a vízbázis elemzés. A kivitelezési fegyelem sem volt megfelelő. A szakértő ennek hanyagságára is vezette vissza a jelen vízminőséget. Jogi értelemben a felelősség a kivitelezőket terheli.

Toldi János (Fidesz-KDNP) azt kérdezte mikor lehet jó ivóvizet inni Makón és térségében? Megvan ki tervezte, ki kivitelezte, de az ellenőr és a mérnöki szervezet is felelős lehet. Kérte ezek fizessék a felmerült költségeket!

Szabó Sándor elmondta: a nettó 560 millió, azaz 710 milliós költséggel nyitott második szakaszban az új kutak fúrásától és minimális hálózati fejlesztésből nem lesz jó víz Makón. Ez csak átmeneti megoldás, csak azt tudták elérni, hogy 2018. végéig nem kell visszafizetni a támogatási összeget. – Írásban és szóban is kértük a kivitelezőt, hogy javítsák ki a hibákat, azaz csinálják meg azt, amit vállaltak. Ha nem teszik, nem lesz jó víz Makón – mondta.

Marosvári Attila (PSZM) közölte, a szakértői véleményben nem talált olyan megállapítást, hogy az előző önkormányzat okozta volna a hibákat. Milyen hibákat vétett a társulás, az előző önkormányzat? – kérdezte.

Farkas Éva Erzsébet válaszul elmondta: a szakértő 7 pontban fogalmazta meg a tervezési és kivitelezési hibákat.

Marosvári Attila erre azzal reagált, hogy ha jól érti, ezeken felül több dolog nem volt. A polgármester visszakérdezett: az nem probléma, hogy újabb forrást kellett a Miniszterelnökségnek biztosítania?

Marosvári Attila szerint igen, probléma, de nem gondolja, hogy ez a megrendelő hibája volna. Hozzátette: az ivóvízminőség-javító program állami program volt. A társulás nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki a közreműködőket, az elvi vízjogi engedély alapján. Egyetlen kivitelező jelentkezett a pályázatra. Az irányító hatóság egyike a felelősöknek. A kivitelező által javasolt módosításokat nem hagyta jóvá, az építési és kivitelezési engedélyezési eljárás elhúzódott. Ezért 2014 augusztusára lettek meg az engedélyek. Az érdemi munka 2014 szeptemberében indult meg. A képviselő szerinte sehol sem vetődhet fel a társulás, vagy az előző és a jelenlegi önkormányzat felelőssége. Azt mondta, ha nagyon keresni kellene, akkor az új önkormányzaté a felelősség. A társulásnak és az önkormányzatnak se feladata, se felelőssége nem volt a kivitelezésben. Az a kivitelezőé volt. A terveket a mérnökszervezet, az Alföldvíz és az Alsó-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi hatóság is elfogadta, a társulásnak és az önkormányzatnak nem volt rá befolyása. A kivitelezés zöme a jelenlegi önkormányzat idején történt. – Nagyon sajnálom, hogy ez a projekt így alakult, döntő részben a kivitelező hanyagsága miatt. Az önkormányzatoknak a nyílt pályázat kiírása, illetve a projekt átvétele volt a feladata. A Társulás mindkettőt teljesítette – tette hozzá. Remélte leállnak a visszamutogatások az előző önkormányzatra.

Czirbus Gábor alpolgármester közölte: a mai napig sincs jó víz, pedig fontos lenne, hogy legyen. Azt vállalta a társulás, hogy kifizeti a jó víz árát. Ha visszafizetésre kerül sor, akkor az kit fog terhelni? – kérdezte. Ha Makónak másfél milliárdot kell kifizetnie, akkor az a város fejlődését veti vissza. Kíváncsi ki felelős ezért? – kérdezte. Javasolta, hogy állítsanak fel vizsgálóbizottságot, a felelősök megállapítására, és javasolta egy újabb ülést, ahová az érintett tervezőket és kivitelezőket is meghívják!

Marosvári Attila válaszul nyomatékosította: nyílt közbeszerzésen választották ki a tervezőket és kivitelezőket, szigorú állami kontroll alatt.

Farkas Éva Erzsébet erre azt mondta: minden beruházásnál a jogi mellett politikai felelősség is van. – Nem mondhatjuk, hogy az ivóvízminőségjavító-program kapcsán nincs ilyen. Óriási felelősséget rak a 17 település vállára az Önöktől örökölt örökség. Az előző városvezetés nem tette meg a szükséges lépéseket, kellemetlen helyzetbe hozott bennünket, de ha a projekt nem zárul le, kellemetlen helyzetbe kerül 17 település 48 ezer lakója is.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) arra volt kíváncsi, hogy a társulás akkori elnöke kért-e referenciát? Mi van, ha a kivitelező nem tudja megfizetni a plusz költséget? Az átadás-átvételkor a polgármester hibás árut kapott, de ezt senki sem mondta- közölte.

Weszelyné Végsheő Henriett Marosvári Attilához szólva azt mondta: laikusként is látja a hibákat a szakértői jelentésekből. Marosvári Attila erre közölte: a Közbeszerzési Felügyelet főosztálya is rábólintott a kivitelezési szerződés megkötésére.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő ellentmondásokat és furcsaságokat észlel ez ügyben, úgy véli felelős nem lesz és végül a kormánynak kell majd jótállnia. Furcsállta, hogy a terveket a kivitelező készítette.

Szabó Sándor jegyzői iroda vezetője elmondta, hogy a szakértői véleményre alapozva tehetők akár jogi lépéseket is a kivitelező ellen.

Török Miklós (DK): ő is úgy gondolja, hogy a kormánynak kell végül jótállnia. Úgy vélte valami alapjaiban van elhibázva. “A probléma nem itt és nem most van” idézte Obi-Wan Kenobit a Csillagok háborúja című filmből. Szerinte hiba volt a hibás teljesítést átvenni.

Farkas Éva Erzsébet erre közölte, a monitoring szerződés védte meg a településeket a pénz visszafizetéstől. Ő is javasolta egy vizsgálóbizottság felállítását.

Bosnyákovics Tünde megyei tisztifőorvos elmondta: a vízminőség javítás célja az arzénmentesítés, a technológia az arzén minőségében tudja a dolgát, de a víz bakteriológiailag fertőzött.

A testület végül elfogadta a tájékoztatót, s vizsgálóbizottságot állított fel, hogy megtudja, kit terhel a felelősség azért, hogy 3,8 milliárd forint elköltése ellenére ihatatlan a víz. (Ezért a legtöbb településen – köztük Makón is – a régi kutak vizéből látják el a lakossági igényeket.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest