A Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye konferenciát szervezett a megyei logopédus munkaközössége számára. A kerekasztal beszélgetésre a megyéből több mint 50 szakember érkezett.

Gajáta Fanni – Makó

Egy törvénymódosítás értelmében minden 3. életévét betöltött gyermeket érinteni fog az elkövetkezendőkben az óvoda megkezdésekor a korai nyelvi szűrés. Ezt már Budapesten tesztelték is és a következő tanévtől az egész országban bevezetik.

– Nagyon fontos, hogy az országban minden logopédus egységes szemléletet képviseljen, de különösképpen a korai nyelvi fejlesztést illetően. Azért is fontos, hogy mindenki ugyanúgy gondolkozzon ezen a területen, mert a beszéd időben való megkezdése hallatlanul kihat a gyermek későbbi iskolai tanulmányaira, társadalmi beilleszkedésére, munkavállalására és még sorolhatnám, hogy mire – fogalmazott Melegné Steiner Ildikó logopédus, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat munkatársa.

Kisné Takács Emese a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat megyei logopédus munkaközösségének vezetője elmondta, az előzetes adategyeztetés alapján a korai nyelvi szűrés a makói térségben közel 180 kisgyermeket érint.

– A kutatási adatok alapján körülbelül 12 százalékos azoknak a gyermekeknek a száma, akik a szűrést követően fejlesztő nyelvi terápiában kell, hogy részesüljenek az óvodában, melyet szakszolgálatunk logopédusai biztosítanak – tette hozzá a szakember.

A Zöld Házban megrendezett találkozón Melegné Steiner Ildikó mellett Dombóvári Ildikó logopédus (Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat) előadását is meghallgathatták a jelenlévők.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest