Először csatlakozott a József Attila Városi Múzeum a Magyar Régészet Napjához. Ez alkalomból ismeretterjesztő és interaktív előadáson részt vehettek a diákok.

Gajáta Fanni – Makó

Szabó Éva régész előadásával, a „Szomszédban a germánok” kezdődött a program, majd az 1928-as kiszombori ásatásokról is beszélgettek a diákokkal a makói múzeumban.

– Idén a Régészet Napja témája a közösségek: az előadásokban szó volt arról, hogyan tudnak a régi és a mostani közösségek egymáshoz kapcsolódni, vagy hogy a gepidák hogyan éltek, kerültek ide erre a vidékre – tudtuk meg Szikszai Zsuzsannától, a múzeum igazgatójától.

A diákok nemcsak okosodtak az előadás segítségével, hanem kézműveskedtek is: kerámiát is készíthettek délelőtt. A gimis Szabó Aliz is készített egyet.

– Egy ivóedényt csináltam, nem volt egyszerű feladat, de megbirkóztam vele – tudtuk meg tőle. Aliz elárulta, nem volt ismeretlen a mai nap témája, ugyanis a tanórákon már több dolog is elhangzott a germánokról, gepidákról, de itt a múzeumban számos érdekességet hallott még. Így például azt, hogy 21 olyan koponyát is találtak ebből a korból itt a környéken, melyek valamilyen technikával meg lettek magasítva. – Talán egy felsőbb kaszthoz tartozhattak, ezért volt erre szükség – találgatott Szabó Aliz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest