Hírek Makó

Nem szűnik meg a makói belgyógyászat

Kócsy József lemondott a makói belgyógyászati osztály vezetéséről, de az osztály működése zavartalan, a honvédség tiltotta le a makói tévé mikrohullámú sugárzását, kockás füzetben vezette az eladásokat a Hagymatikum volt étteremvezetője, s egyik éjszakai gépész munkaidőben hunyt el a fürdőben. 40-50 millióval tartoznak a makóiak a távfűtésért – derült ki a mai testületi ülésen.

Korom András – Makó

Napirend előtt szólalt fel országzászló ügyben Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) képviselő. Elmondta: egy hét múlva, jövő szerdán este 6-kor avatja az újjáépített makói országzászlót Semjén Zsolt és Lázár János. A képviselő ismertette az országzászló mozgalom és a makói országzászló történetét. Majd arra invitálta a makóiakat, különösen azokat, akik anyagilag is hozzájárultak az újjáépítéséhez, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az ünnepségen, s erre kérte a középiskolásokat és a 7-8. osztályosokat is

Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) a gyermeknapi mozgáskorlátozott játszótér avatójára hívta a makóiakat, s megköszönte a támogatók adományait. Farkas Éva Erzsébet polgármester a bébikötvény átadóra, a Hősök napi megemlékezésre hívta a helybélieket. Czirbus Gábor alpolgármester az Erdei téri sportpálya várható átadójáról és felújításának eredményeiről beszélt.

Török Miklós (DK) azt kérdezte Kovács Sándortól, hogy ha a múlt század 30-as éveiben a revizionizmust jelképezte az országzászló, most mit? Kovács Sándor válaszában elmondta: a magyarok, határon belüli és kívül élők összetartozását.

Toldi János (Fidesz-KDNP) szerint az országzászló egy bizonyos korosztálynak sokkal többet jelent Trianon, mint a mostani fiatalokkal. Elmondta: az országzászló egy nemzetnek állít ismét emléket azzal kapcsolatban, mit tett vele a történelem. – Én 100 ezret ajánlottam fel erre a célra, egyeztetve a választóimmal – tette hozzá.

Hadik György (Fidesz-KDNP) szerint az elmúlt húsz évben semmiféle változás nem volt a város közlekedésszervezésben. Ezért javasolta tavaly, hogy legyen közlekedési koncepció. Elmondta, 670 KRESZ-táblát mozgatnak meg, többségét máshová teszik, és ez 7,6 millióba kerül. A cél az, hogy kevesebb és egyértelmű tábla szabályozza a forgalmat, biztonságosabbá téve azt. Kérte, akinek észrevétele van, keresse meg képviselőjét és jelezze azt neki.

Sánta Sándor (Fidesz-KDNP) szerinte veszélyes a Tesconál lévő körforgalom a benzinkútról kiérkező kamionok és szűk keresztmetszet miatt. Farkas Éva Erzsébet elmondta a Magyar Közúttal már egyeztettek ez ügyben.

Zeitler Ádám (Jobbik) a trianoni békediktátumról a diákok tanulnak a mai korra való kihatásával együtt. Azt kért, hogy tisztázzák azokat a városi pletykákat, melyek szerint veszélybe kerülhet a belgyógyászati osztály? Mi a helyzet? – kérdezte Nagy Jenő igazgatótól.

A tagkórház igazgatója mindenki megnyugtatott, nincs veszélyben az osztály működése. A részletekről szólva elmondta: Kócsy József jelenlegi osztályvezető főorvos alig egy hete lemondott, magán természetű okok miatt. – Dolgozunk azon, hogy pótoljuk. Ma és holnap is tárgyalunk arról, hogyan legyen tovább. Góg Csaba belgyógyász a jelenlegi megbízott osztályvezető. És hosszú távon újabb vezetőt keresünk az osztály élére – mondta Nagy Jenő.

A testület elfogadta a Makói Gyógyfürdő Zrt. tavalyi működéséről szóló beszámolót. Gergely Gábor elmondta 9 százalékkal nőtt a bevételük a korábbi esztendőhöz képest, ráadásul a megszavazott 50 milliós támogatásból csak 30 milliót használtak fel.

Török Miklós rákérdezett az átszervezésekre. Gergely Gábor elmondta az étterem vezetőt váltották, aminek szakmai oka volt, az ugyanis egy kockás füzetben vezette az eladást. Hozzátette: nagyobb személyi változás nem volt. Török Mikós az egyik elhunyt dolgozó halálának körülményeire is rákérdezett. A Gyógyfürdő ügyvezetője erre elmondta, hogy az egyik éjszakás gépész természetes halállal hunyt el munka közben. Ez azonban csak több órával később derült csak ki. Ezért bevezették, hogy az éjszaka is dolgozók meghatározott időpontokban találkozzanak egymással.

A Makói Televíziónak sikerült a T-Home-mal szóbeli megállapodást kötni, várhatóan a nyár végén már annak a hálózatán is fogható lesz a műsora – árulta el Kisistók Tímea ügyvezető. Hozzátette: a tévé műszaki állapota azonban ingatag lábakon áll. Napról napra toldozgatják-foltozgatják az eszközöket. Tavaly összesen 1 kamerát tudtak venni. Az adásbonyolító rossz állapotban van 5-6 millióba kerülne egy új. Ezért volt rossz az előző ülés internetes adása is. Korábban mikrohullámon adtak, de erről kiderül, hogy azt a honvédség használja, s az letiltotta. Míg nem lesz fejlesztés, nem tudják garantálni a tökéletes adásminőséget – mondta.

Zeitler Ádám rákérdezett, hogy tényleg eltűnt a múltkori felvétel? Kisistók Tímea erre azt mondta, hogy az internetes adást rögzítették, de a hibás fájlokat nem tudta az adásbonyolító olvasni. Valaki felvette az adást, és azt az interneten, illegálisan közzétette. Az ügyvezető azt is elmondta: azért van makói anyag a vásárhelyi tévében, mert azt Makón tudják fogni, míg a makóit nem.

Török Miklós szerint az adás sokszor élvezhetetlen, jó, hogy a vásárhelyi tévében is van makói hír. Szerinte egyoldalú a tájékoztatás, az ellenvélemények nem kerülnek be, vagy csak torzítva. Kisistók Tímea erre azt mondta: minden meghívásra elmennek és próbálnak a pártatlan tájékoztatásra törekedni.

Sánta Sándor szerint a makói tévé egyformán képviselő a különböző politikai csoportokhoz tartozók véleményét. Török Miklósnak címezve azt mondta: – Egy nap alatt vagy ötször hallottam az ön pártja proklamációját, hogy a makói önkormányzat mondjon le. Talán ezzel átestünk a ló másik oldalára.

A testület végül elfogadta a tévé beszámolóját, ahogy a Városgazdálkodási Nkft-jét is. Nagy Nándor ügyvezetőtől Török Miklós azt kérdezte, hogy mi az oka annak, hogy a távhő kinnlévőségek növekednek, s tud-e a város ezeknek a tartozóknak segíteni? Nagy Nándor elmondta 40-50 millió forint közötti a kinnlévőség, a végrehajtások miatt csökkent le erre a korábbi 60 millióról. Hozzátette Nagyon nehéz a távhőszolgáltatást korlátozni.

Orosné Spák Hedvig lemondott a városi televízió felügyelőbizottság tagságáról, helyette Toldi János választották meg. Török Miklós szerint nem kellene testületi tagot delegálni. Zeitler Ádám pedig azt mondta: – Legalább a látszat kedvéért eljátszhatnánk, hogy meghallgatjuk a másikat. A felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet (melyben a lemondás oka is szerepel) ő is szeretné látni (meg Török is).