Makó Színes

Négyezer téglát cserélnek ki a templom előtt

A makói Szent István Király templom bejárata előtti, hetven esztendős téglaburkolatot cserélik ki a héten. A munkálatok befejeztével biztonságos, a műemléki környezethez illeszkedő és az időjárási viszonyoknak ellenálló lesz az épülethez vezető út, amelyen először a hétvégén elsőáldozó fiatalok vonulhatnak be.

Szabó Anita – Makó
– Csepregi Imre prelátus naplója alapján tudjuk, hogy a templom bejárata előtti téglaburkolatot hetven esztendővel ezelőtt rakták le. Az azóta eltelt idő alatt a kétszáz négyzetméternyi terület több részen megsüllyedt, a téglák megrepedeztek, eltörtek és balesetveszélyessé váltak. Szükségessé vált a teljes cseréjük, amelyre most van lehetőségünk – tájékoztatott a felújítás okairól Pálfai Zoltán plébános, aki arról is informált, hogy a beruházás teljes költsége 2,2 millió forintot jelent. A hívek perselyadományaiból erre a célra 387 ezer 250 Ft gyűlt össze, a fennmaradó összeget az egyházközség saját költségvetéséből gazdálkodta ki. Makói vállalkozás végzi a munkát, amely május 21-én kezdődött és várhatóan egy hetet vesz igénybe.

– Minden az előzetes elképzelések szerint halad. Egy 28 cm-es alapot kap a rész, amelyre helyezzük majd a savval kezelt téglákat. Ezt a felületet utána impregnáljuk, hogy az időjárási viszonyokkal szemben ellenállóvá váljon – avatott be a részletekbe a Földesi-Ép-Ker Kft. munkatársa, aki hozzátette, számukra is különleges ez a mostani munka, mert templom előtti tér burkolatát eddig még nem cserélték.
Mivel műemlékvédelem alatt álló épületről van szó, ezért nagyon fontos volt a környezettel harmonizáló és az eredeti állapothoz hasonló megoldások alkalmazása.

navigate_before
navigate_next

– Négyezer darab régi téglát helyezünk le, amelyeket Hódmezővásárhelyről szereztünk be. A felszedett, jó állapotú régieket beépítik a szegélybe, illetve, elképzeléseink szerint a szentély fala körül lévő járdát cseréljük majd ki velük – mondta Pálfai atya. Az egyházközség vezetője örömmel mondta, hogy a hétvégén 27-en lesznek elsőáldozók, akik már az új téren keresztül vonulhatnak be ünnepélyesen a templomba. A közeljövő terveivel kapcsolatban pedig arról számolt be, hogy egyeztetés alatt áll az épület fő- és két mellékbejárati ajtajának felújítása, amelyek várhatóan augusztus 20-ára, Szent István Király ünnepére megvalósulnak.

Korábban írtunk arról, hogy az egyházközséghez tartozó, Kálvária utcai temetőben az autós forgalmas korlátozó útzárat helyeztek el, amelyekkel a sírkert rossz állapotú útjainak további romlását akadályozzák. Kezdetben vegyes érzelemmel fogadták a látogatók a megoldást, de mára ez teljesen elfogadottá vált. A temetési meneteket nem zavarja, és a mozgáskorlátozottak részére pedig kerekesszéket tudnak biztosítani a biztonságos közlekedéshez. A tervezett útfelújítás a tervek szerint a nyáron megtörténik és az útzár a jövőben is megmarad.