Hírek Térség

A vállalkozók a kormány legfontosabb szövetségesei

A vállalkozók a kormány legfontosabb szövetségesei, akik maguknak és másoknak is képesek munkát adni – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mai közgyűlésén. Egy ultis hasonlattal érzékeltette azonban a vállalkozók nehézségeit.

Korom András – Hódmezővásárhely

Lázár János a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórummal összekötött küldött közgyűlésén tartott előadásában kifejtette: a kormány azt kutatja, hol van még potenciál a gazdasági növekedés erősítésére. Ezért jövő pénteken, amikor a miniszterelnök a Modern városok program keretében Hódmezővásárhelyre érkezik, Orbán Viktor figyelmébe ajánlják a Békéscsaba-Hódmezővásárhely-Szeged-Szabadka együttműködést – tette hozzá.

navigate_before
navigate_next

A miniszter szerint fontos, hogy a térség közlekedését összekössék, ezért támogatják a 47-es főút négysávúsítását. Az együttműködés észak irányába Debrecenig bővíthető – közölte. Kiemelte: fontos a humán erőforrás fejlesztése is, ugyanis a térségben van még szabad munkaerő, ezért kiemelt feladat a megfelelő szakképzés megszervezése. Közölte: van még gazdasági potenciál az ország déli és keleti sávjában, Somogytól, Bács-Kiskunon keresztül Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megyéig. Ennek érdekében kell fejleszteni az említett térségek infrastruktúráját és humánerőforrását.

Nézze meg mi a közös a miniszter szerint az ultiban és a vállalkozásban:

Lázár János elmondta, hogy több állandó eleme van a Fidesz-KDNP politikájának, így amikor ők kormányoznak, az államadósság alacsony, ugyanis a magas államadósság függőséget jelent. 2002-ben a GDP 54-55 százaléka volt az államadósság, 2010-ben 85 százalék volt, jövőre pedig várhatóan 72 százalék lesz. Alacsony a költségvetési hiány is, amely idén és jövőre is GDP-arányosan két százalék körül alakul, a két párt mindig a növekedés támogatását célozza – tette hozzá. Közölte: 1992 és 2002 között – uniós források nélkül – 4-5 százalékos volt a növekedés. – Tehát a magyar vállalkozókban külső támogatás nélkül is megvan a 4-5 százalékos növekedés esélye – fogalmazott, utalva a 2020 utáni uniós költségvetési időszak kilátásaira. – A kormány a munkaalapú társadalomban hisz – tette hozzá, s a vállalkozók legnagyobb sikerének nevezte, hogy ennyi munkahely van az országban, hogy a piaci munkahelyek száma és nem a közfoglalkoztatásé bővült, s hogy a 2018-as költségvetési tervezet szerint mindenki tud majd dolgozni, aki akar.

Lázár János szerint a közbiztonság és a munka között szoros összefüggés van: 2010-ben közel 500 ezer bűncselekmény történt, tavaly 270 ezer. A foglalkoztatottak száma közben 3,7 millióról közel 4,5 millióra nőtt – közölte. Hozzátette, hogy ahhoz, hogy legyen munkaerő, a családokat kell támogatni, és ez is a Fidesz-KDNP kormányok egyik fő jellemzője. – Évente 93 ezer gyerek születik, de 126 ezren halnak meg. Ez lesz a következő tíz-húsz év legnagyobb kihívása – hívta fel a figyelmet.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint bár Hódmezővásárhely az elmúlt évtizedben döbbenetes fejlődést produkált, de Arad és Temesvár még jobban fejlődött. Szerinte az lesz a nagy kérdés, hogy a térség meg tudja-e ragadni azt a lehetőséget, amit Szerbia felé a határ nyitottsága jelent. Az elnök szerint a gazdaságban mára egyensúly alakult ki, a politika megértette, hogy a vállalkozó nem ellenfél, hanem partner. Reményei szerint három-négy éven belül reális lehet az, hogy a kis- és középvállalkozások adóbevallását – a magánszemélyekhez hasonlóan – az adóhivatal készítse el.