Hírek Makó Színes

Sikeresek a fémdetektoros régiségkeresők

A Magyar Régészet Napja alkalmából a Szirbik Miklós Egyesület különleges vendéget hívott meg: Rózsa Zoltán régészt és múzeumigazgatót, illetve Kerekes György kutatót.

Gajáta Fanni – Makó

Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum évek óta szorosan együttműködik a fémdetektoros régiségkutatókkal. Rózsa Zoltán régész és a múzeum igazgatója erről is beszélt a Hagymaház pódiumtermében Forgó Géza történésszel, Bíró Gyöngyvér régésszel és Kerekes György fémdetektoros kutatóval.

A beszélgetés során Árpád-kori éremkincset is bemutattak, amelyet az egykori Kopáncs-pusztán talált meg Kerekes György – fémdetektorral. A több mint hatszáz darabos készlet áprilisban került el.

Rózsa Zoltán múzeumigazgató elmondta, nagyon fontos, hogy összedolgozzanak a fémdetektoros keresőkkel, ugyanis volt már olyan eset, hogy egy lelkes amatőr tudta, hogy mit talált. Emellett a kereső emberek sűrűbben találnak értékes dolgokat.

A Dél-Alföld gazdag kincsekben, itt többször találnak elhagyott ékszereket, gyűszűket is. Ezek mellett egykori települések életét is fel lehet mérni a talált tárgyak alapján.