Hírek Térség

Összeomolhat Földeák híres hídja

Egyre romlik az állapota a települést és külterületét összekötő hídnak, amely a megye első háromöles, boltíves építménye volt. Nagy szükség lenne rá, de igen költséges a helyreállítása, ezért a polgármester a térség országgyűlési képviselőjétől kér segítséget.

Nagy Szabolcs – Földeák

Több mint ötven éves a földeáki Bacsó Béla út végén lévő Száraz-ér híd, amelyről nemrég kiderült, annyira megromlott az állapota, hogy hamarosan leszakadhat. Az egyik pilléréből kipotyogott téglák úgy meggyengítették az építményt, hogy a hídépítő mérnök szerint, aki megvizsgálta, mostanra csak minimális forgalmat bír el. Nem csak az idő vasfoga tette tönkre annak idején, mikor megtervezték, sokkal kisebb járművek haladtak át rajta.

A képviselő testület a hídépítő mérnök javaslatára először ideiglenesen le szerette volna zárni egy sorompóval, tudtuk meg a település polgármesterétől, ám ez a megoldás nem jó, mert ez esetben nem csak a járművek nem tudnának ott közlekedni, de a mentők sem, amire bármikor szükség lehet.

– Az egyik külterületi lakosunkat nemrég megcsípte egy méhecske és annyira allergiás volt rá, hogy rohammentő jött érte, perceken múlott az élete. Ha le lett volna zárva a híd, akár meg is halhatott volna. Egyelőre ezért csak korlátozzuk a hídon átmenő forgalmat, amíg fel tudjuk újítani: kéttonnás korlátozó táblákat helyeztünk ki. A területet egyébként már korábban is figyelte térfigyelő kamera, így a szabálytalankodókat is látjuk – mondja Hajnal Gábor.

A polgármester hozzátette: figyelembe véve a felújítás költségeit, a település sajnos egyedül biztosan nem tudja rendbe hozni a hidat. Csak a hivatalos szakértői vélemény, és a tervezés majdnem ötmillió forintba kerülne ugyanis, és akkor még egy téglát sem raktak vissza. A munkálatok teljes költsége pedig legalább 50 millió forint. Hajnal Gábor ezért Lázár János, a térség országgyűlési képviselőjének segítségét kérte a felújításhoz.