Belföld Hírek

Hamarosan több pénzt kapnak a gyermeket vállaló családok

A családtámogatások kiterjesztésével szeretnék megállítani a természetes fogyást, nem a bevándorlással. A magyar fiatalok számára a jelenleginé hatékonyabb és nagyobb összeget jelentő támogatási rendszert vezetnek majd be, az intézkedéssorozatot hamarosan a miniszterelnök jelenti be – jelentette be Lázár János, a mai kormányinfón.

MH összefoglaló
A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a következő időszakban komoly viták várhatóan, hogy mi lesz Magyarország és az Európai Unió kapcsolata. Ma az EU-ban komoly többségben vannak azok az erők, akik szerint a tagállamok szerepét csökkenteni kell. Képes lesz-e Magyarország megőrizni a függetlenségét? – ez a tétje a következő években – mondta. Hangsúlyozta: – a magyar kormány nem fogja teljesíteni az unió azon kérését, hogy szüntesse meg a jogi és a fizikai határzárat. A magyar polgárok biztonsága sokkal fontosabb, mint az Európai Parlament által megfogalmazott dogmák. Magyarország válaszolni fog minden megkeresésre, a konstruktív párbeszédben partnerek vagyunk. Magyar nemzeti hatáskörben kell maradnia annak, hogy ki élhet Magyarországon – utalt a bevándorlásra a politikus.

A Miniszterelnökség vezetője szerint az is kérdés, hogy a magyar adófizetők dönthessenek arról, hogy az adózás nemzeti hatáskörben maradhasson. Szerinte a brüsszeli internacionalisták csökkentenék a nemzeti szuverenitást – tette hozzá. Közölte: elindul egy egyeztetési mechanizmus, így minden megkeresésre reagálni fognak. A nemzeti konzultációban eddig 1,5 millió ívet küldtek vissza. Mindez fontos támogatás a kormánynak. A CEU-ügy kapcsán azt mondta, hogy a kormány a felsőoktatási kérdésekben érdemben reagál majd az unió felvetéseire.

Lázár János elmondta: a kormány meggyőződése, hogy Magyarország határait meg kell és meg is lehet védeni. 2024-25-re ezért 1000-1200 milliárdból fejlesztik a honvédséget. 2018-ban a bruttó nemzeti össztermék 1 százalékát költik majd a hadseregre. Nő a katonák létszáma, illetve technikai fejlesztés is történik, az első körben szállító járműveket vásárolnak. A légierőt és a szárazföldi erőket is megerősítik – mondta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a családok helyzetével is foglalkozott tegnap a kormány. 2030-ra szeretnék a mostani 93 ezres létszámhoz képest 30 ezerrel növelni az évente születendő gyerekek számát. Ennek érdekében hamarosan intézkedéssorozatot jelent be Orbán Viktor. Lázár János kiemelte: a családtámogatások kiterjesztésével szeretnék megállítani a természetes fogyást, nem a bevándorlással. A magyar fiatalok számára a jelenleginél hatékonyabb és nagyobb összeget jelentő támogatási rendszert vezetnek majd be. Az állam az elmúlt években 1350 milliárd forinttal költött többet családpolitikai intézkedésekre, mint tette 2010-ben.

A kormányinfőn elhangozott: a miniszterelnök kezdeményezi a gazdasági tárcánál, hogy a háziorvosok jövőre havi 130 ezer forinttal többek kapjanak, mint az idén. És 5 százalékos béremelés lesz a bíróságokon és az ügyészségeken.