Hírek Makó

Közel 570 közlekedési táblát cserélnek Makón

Hadik György még tavaly nyújtott be önálló képviselői indítványt arról, hogy a makói közlekedési rendet vizsgálja felül az önkormányzat. A munkába Mózes Sándor is besegített. A lakosság véleményét is kikérte a városvezetés, s jelenleg a belváros forgalmát teszik rendbe.

Gajáta Fanni – Makó

Az elmúlt néhány évben számos panasz érkezett a makói közlekedésre, amely közel 20 éve nem változott, fejlődött. A városvezetés ezért is tartotta fontosnak, hogy szakértő segítségével felmérjék és orvosolják a hibákat. Ehhez konzultációt is indítottak. Két ütemben történik, és elsőként a belvárosban történnek változások.

Czirbus Gábor alpolgármester elmondta, véleménye szerint a kérdőíven sokan kinyilvánították és elmondták a véleményüket arról, hogy hol és milyen irányban kell a közlekedésen javítani. A közlekedés szakértő ezeket és a képviselői javaslatokat is feldolgozta.

– Ez alapján készült el egy terv, amelyet tavaly novemberben el is fogadta a testület. A tanulmánynak két része van és az egyik már el is készült, a másik még ebben az évben fog elkészülni. A képviselőkkel megtörtént egy újabb beszélgetés és hasonlóan, mint tavaly, idén is lesz egy kérdőív, amelyben a lakosságot kérjük, hogy mondják el a véleményüket – fogalmazott az alpolgármester.

A testület az idei költségvetés terhére 7,6 millió forintot különített el a város közeledési rendjének átalakítására. Ebből az összegből mintegy 570 darab táblát fognak kicserélni, illetve közel 210 darab táblatartó oszlopot telepíteni őszig. Ma 15 darab közlekedési táblát helyeztek ki a városban, többek között a Hunyadi és Kálvin utca sarkán.

Szűcs János, a Makói Városgazdálkodási Nkft. műszaki vezetője elmondta: a városban számos olyan tábla van kihelyezve, amely nem felel meg a kiírásnak.

– Jelenleg ezek táblák cseréjét vagy aktualizálását folytatjuk, aminek az egyik állomása a helyszínünk, ahol találhatunk egy táblát, ami a tanulmány szerint felesleges, ezért el kell távolítani – tette hozzá Szűcs János. – Valamint ebben a kereszteződésben a villanyoszlopokra van kihelyezve három közúti jelzőtábla. Ez így nem szabályos, ezért ezeket táblaoszlopra helyezzük. A kerékpárút végét jelző tábla nem megfelelő helyen van, így ennek a cseréje is megvalósul.