Hírek Térség

Kiszombor megnyerte minden pályázatát

Ezt Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a térség országgyűlési képviselője erősítette meg ma este a helyi művelődési házban Szegvári Ernőné polgármesterrel közös lakossági fórumán. Azt is elmondta, hogy 4-4,5 milliárdból készül el a kiszombori elkerülőút, azaz fejezik be a makói körgyűrűt, s tervek közt szerepel a Szeged-Makó vasút korszerűsítése is.

Korom András – Kiszombor

Az Ady Endre művelődési Házbab rendezett fórumon először Szegvári Ernőné polgármester ismertette a község beadott TOP-os pályázatait. Elmondta, az összesen 562 milliós pályázatokból többek közt a fogorvosi rendelő váróterme újulna meg, az új óvoda készülne el a Rákóczi utcán, 100 millióból létesülne kiállítóterem a Rónay kúria emeletén, épülne új helyen termelői piac. 112 millióból pedig energetikai felújításon esne át az óvoda, újulna meg az idősek otthona belső burkolata és teteje, modernizálnák a védőnői ellátást és a művelődési ház elektromos hálózatát, épülne műfüves pálya a községben. Illetve szintén pályázati pénzből, újítanák fel a József Attila utca útburkolatát.

Lázár János megerősítette a fórumon résztvevői előtt, hogy a polgármester által felsorolt pályázatok mind nyertek. Hangsúlyozta: ha van összefogás, akkor annak mindig van eredménye! Úgy vélte, ezért fontos, hogy már 1,5 millió állampolgár válaszolt a nemzeti konzultáció kérdéseire.

Az országos ügyek közt szót ejtett arról, hogy Magyarország nem embertelenségből, a szolidaritás hiányából mondja azt, hogy nem fogad be migránsokat, hanem azért, mert a kormány úgy gondolja, hogy a bajokat nem az európai határokon belül, hanem ott kell megoldani ahol azok kialakulnak.

– 2010 óta 601 millió forintnyi támogatást kapott Kiszombor az intézményei és a közlekedés fejlesztésére, ugyanis a település 2010 előtt nem adósodott el – jelentette ki Lázár János. Hozzátette: választási ígérete volt a makói elkerülő körgyűrű teljes kiépítése, s azon dolgozik, hogy 4-4,5 milliárd forint értékben külön fedezetet kapjon ez a projekt. Emellett a Makó-Szeged vasútvonal korszerűsítése is a terveik között szerepel.

Hallgassa meg Lázár Jánost a pályázatokról:

Szót ejtett a makói ivóvízminőség-javító programról is. Azt mondta, hogy 2012-ben kezdődött a beruházás, mely során 3,7 milliárd forintból 52 kilométernyi ivóvízhálózat rekonstrukcióját végezték el, ám a víz minősége rosszabb lett mint volt, ezért a programhoz csatlakozók most is a régi hálózatról kapják a vizet. Újabb szűrőkre 560 millió forintot tudott szerezni, de további 900 millióra lenne szükség, “miközben már nincs meg a kivitelező, a megrendelő, a műszaki ellenőr“. Az idő sürget, elképzelhető, hogy a teljes támogatást vissza kell fizetni Brüsszelnek – fogalmazott. Lázár János hozzátette: még nem tudja, hogyan oldják meg ezt a problémát.

Ezt mondta az ivóvízjavító program eddigi kudarcáról:

A fórum résztvevői a diákhitellel, az áramszolgáltatóval és a makói kórház működésével kapcsolatban tette fel kérdéseket. Az utóbbival kapcsolatban Kallai Árpád, a kórház főigazgatója nyugtatta meg a kérdezőt, hogy a makói kórházat nem leépítették, ellenkezőleg fejlesztik.