Hírek Makó

Szigorúbban szabályozzák a hagyományos süteményeket

A hatféle magyar süteményt hamarosan nem lehet gyenge minőségű alapanyagokkal készíteni. A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve már megszületett, októbertől pedig büntethetnek is a hatóságok a szabálytalanságokért.

Nagy Szabolcs – Makó

Dobostorta, Eszterházy-torta, Indiáner fánk, Rigójancsi, Krémes, Francia krémes. Ezeknek a süteményeknek az elkészítését szabályozza szigorúbban a Magyar Élelmiszerkönyv kiadott irányelve. A hagyományőrző cukrászati termékek esetében októbertől kizárólag az előírás szerinti alapanyagokat lehet használni.

A makói Papp Cukrászdában megtudtuk, itt szinte az összes felsorolt sütemény jelenleg is a szabályoknak megfelelően készül, kivéve az Eszterházy-tortát, amelyhez saját receptjük van. A különbség ennél is mindössze annyi, hogy az élelmiszerkönyv szerint a piskótába kell tenni a diót, ők pedig a krémjéhez adják hozzá. Így ennél a süteménynél nekik is változtatni kell majd.

A szabályozás viszont természetesen nem ilyen apró eltérések miatt lett kitalálva, az irányelv olyan példákat hoz fel, hogy a Rigójancsi krémjéhez nem lehet majd tejszín helyett növényi zsírt tartalmazó cukrászhabot használni, vagy éppen tilos lesz étcsokoládé helyett kakaós étbevonó masszát. Az előírások így éppen azt akarják kiszűrni, hogy ne cseréljék ki a cukrászok az eredeti alapanyagokat rosszabb minőségűre. A kisebb cukrászdákban egyébként ez nem is divat, mert könnyen vásárlókat veszíthetnének emiatt.

– Hagyományos cukrászdaként nem csinálhatjuk azt, hogy az olcsóságra törekszünk. Lehet, hogy két hónapig meg tudnánk csinálni, csak azután nem jönne hozzánk senki. Az alapanyagok közül hiába olcsóbb az egyik, nem fogom azt venni. Ettől függetlenül érzékelhető, hogy vannak olyanok, amelyek már nem olyan minőségűek, mint mondjuk öt évvel ezelőtt – mondja Papp Dániel cukrász.

Az irányelv a pontos összetevőkön kívül azt is tartalmazza, hogy ennél a hatféle süteménynél, ha nem az előírásoknak megfelelően készül, nem lehet kibújni a szabályok alól a név megváltoztatásával. Vagyis a cukrászatok nem tehetik meg azt sem, hogy az eddig Rigójancsi néven eladott terméket mondjuk Rigójancsi „szerű”, „típusú”, vagy „jellegű” néven árulják.

Papp Dániel szerint az októbertől ellenőrzött szabályozás alkalmas lesz arra, hogy ezeknél a süteményeknél minőségi változást lehessen elérni, ám a cukrász azt is hozzátette, hogy a szakma nagyon várja már a fagylalt készítés hasonló szabályozását is, mert ezen is nagy szükség lenne rá.