Ez, a hétvégén a makói postaládákba dobott – sajnos névtelen – szórólap próbálja felvilágosítani a makóiakat arról, ki is volt valójában Erdei Ferenc, aki politikusként elvtelenül szolgálta ki Rákosi diktatúráját, annak legsötétebb, csengőfrászos, recski munkatáboros és ÁVH-s időszakában.

Korom András – jegyzet

Úgy látszik, nincs egyetlen jóérzésű, tökös, a történelem vagy a város múltja iránt igazán érdeklődő makói sem, akit zavarna, hogy Erdei Ferenc emlékét köztéri szobrok, sportpályának is helyt adó tér, emléktábla, s emlékplakett is megörökíti. Azét a személyét, aki szociográfusi és politikai pályájának megítélése erősen szétválik, annak ellenére, hogy ugyanarról az emberről van szó.

A Buzás Péter korábbi polgármester által nyilvános fórumokon oly gyakran idézett Erdeiről Miklós Péter, a korszakkal foglalkozó történész portálunknak korábban azt mondta: „Aki Rákosi diktatúráját kiszolgálta, földművelésügyi miniszterként az emberektől való tulajdon elvételt irányította, igazságügy-miniszterként elkövette a jogtalanságokat, a demokratikus államban nem lehet követendő példa”.

Erdei Ferenc a Magyar Tudományos Akadémia szerint is részese volt a XX. századi önkényuralom kiépítésének és fenntartásának, s állásfoglalása egyértelmű: nevének használata közterület vagy közintézmény elnevezésében nem javasolt.

Érthetetlen, hogy a korábban országszerte közröhejként elhíresült, közterületen álló Ságvári-szobrot nagy nehezen múzeumba tuszkoló képviselő-testület miért nem foglalkozott 2014 óta az Erdei üggyel. Már azért is az, mert az Akadémia szerint „csak” vitatott megítélésű Károlyi Mihályról elnevezett utcát igencsak gyorsan átkeresztelték, nem lacafacáztak sokat vele. Ha tovább malmoznak ez ügyben a városházán, könnyen előfordulhat, hogy a hónap végén, zömében állami pénzből megújult sportkomplexumot az Erdei Ferenc téren avatják majd fel az országos média jelenlétében. Aztán meg a városra csodálkozik majd az egész ország: mondván nem igaz, hogy csak olyan “sültparasztok” élnek Makón, akik azt sem tudják, kinek babusgatják az emlékét!?

Megjegyzem: jártában-keltében hallja az ember, hogy a makóiak egy része nem tudja megkülönböztetni a két Erdeit. Pedig ég és föld, a Nemzeti Parasztpártot titkos kommunistaként megalapító, majd 1956 után már csak tudománypolitikával foglalkozó és Hagymaház alapító Erdei Ferenc és Erdei János ökölvívó között. A városi sportcsarnok névadó olimpikonja ugyanis Makó történelme aranylapjaira írta be a nevét, mindörökre!

+++

A feldúlt keblű, felháborodott, lokálpatrióta érzéseiben megbántott  olvasók a szerzőt és a leírtakat (esetleg egymás hozzászólásait) mocskoló kommentjeit ide kérem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest