Makó Színes

6-7 napig javítják a beszakadt makói úttestet

Újabb ok miatt emlegethetik a makóiak a város szennyvízcsatornázási kivitelezésének gyatra minőségét. Hétfőtől egy hétig javítják a beszakadt úttestet az Almási és Szép utcák sarkán.

MH-Makó

Rengeteget panaszkodtak a makóiak a szennyvízcsatorna építésekor a sárra, a porra, a kivitelezőkre. S bár a Közgép és alvállalkozói által végzett munkálatok 4 évig tartottak és 2014. szeptemberében értek hivatalosan véget, igazából máig sem fejeződtek be. Makón, Apátfalván, Földeákon, Kiszomboron, Magyarcsanádon, Maroslelén összesen 350 km szennyvízvezeték, valamint 14 ezer 416 új háztartási bekötés épült meg.

A makóiak öröme azonban folyamatosan ürömre változik, ahogy az hétfőn is történik majd, amikor is a garanciális javítást végeznek az Almási és Szép utcák kereszteződésében, ahol beszakadt az úttest. Ebből az arra járó laikusok csak azt látják, hogy, a képünkön sárga karikával jelzett helyen megsüllyedt és berepedezett az aszfalt, ezt a tervek szerint hétfőn reggel 9-kor kezdik kibontani. A munkálatok körülbelül egy hétig tartanak majd.

2 Responses

  1. Most ezt a hibát 6-7 napig javítják, a többit meg még nem tudjuk. Az első talajvíz emelkedés vagy víz beszivárgás pontosan megmutatja ,hogy a burkolat alatt a visszatöltött föld a mostani esethez hasonlóan hol nem volt tömörítve , vagyis a víz majd elvégzi azt , amit a hanyag kivitelezés alkalmával nem végeztek el. Ezeken a pontokon történhetnek a következő beszakadások.
    A kivitelezés alkalmával a visszatöltött földet rétegesen kellett volna visszatölteni és tömöríteni a tervezett tömörségi fokra , a műszaki ellenőröknek pedig annak tényét és tömörségét ellenőrízni annak érdekében hogy a visszatöltött és tömörített föld az útalapot , az aszfaltot ,és azon lévő forgalmat elbírja.

  2. A hanyag kivitelezés , az akkori Vízmű részéről történő koordinálatlanság ,
    továbbá a kellő kellő műszaki ellenőrzés hiányának ez a következménye.
    A csatorna fektetést követő tömörítettlen talaj vonatkozásában egy következő talajvízszint emelkedés , vagy víz beszivárgás még további meglepetéseket is okozhat.

Comments are closed.