Makó Színes

Így készül a makói országzászló

A tervek szerint május 31-én avatják a most újjáépítés alatt álló makói országzászlót. Már látványos szakaszában érkezett a munka.

Korom András – Makó

10 milliót a makói képviselő-testület szavazott meg a makói országzászló újbóli felállítására, a másik 10 milliót vállalkozók adták össze, s a két évvel ezelőtti Polgári Bálon is gyűjtöttek rá. Az egykori makói országzászló újraállításának ötlete Kovács Sándor képviselőtől származik.

Az eredeti országzászlót, mely a trianoni gyászt szimbolizálta 1942. május 30-án avatták föl, a mai Széchenyi tér nagyjából a Lordok háza előtti részén. Nem sokáig állt, 1944-ben a Vörös Hadsereg bevonulása után le kellett venni a lábazatáról a kettős keresztet és a turulmadarat, majd az emlékművet 1947-ben le is bontották.

Ilyen lesz, ha elkészül.

Az újraállítás érekében létrehozott országzászló-bizottság: Csernyus Lőrinc főépítész, Farkas Éva Erzsébet polgármester, Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Karsai Ildikó grafikus-képzőművész, Kovács Sándor települési képviselő, Orbán Imre, a Makói Települési Értéktár Bizottság elnöke és Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató, márciusban úgy döntött, hogy az emlékmű a Csanád vezér téri Korsós lány helyére kerüljön, az eredeti méret 2:3-os kicsinyítésében.

navigate_before
navigate_next

Az országzászló – az eredetinek megfelelően – egyenlő oldalú háromszög alaprajzú, körüljárható lesz. A zászlórúd kiemelt, világos, nemes csiszolt beton kőburkolatú talapzaton áll majd, melyet téglaburkolatú mellvéd szegélyez, a mellvédet tört fehér műkő plasztika koronázza. A főhomlokzat előtt fehér és vörös rózsákból álló virágágyást alakítanak ki. Ezt középen közlekedő választja két részre, mely az országzászló főhomlokzatához vezet. Építenek majd egy, a rendezvények megtartására alkalmas kavicsos térrészt is. A középcső csúcsíves mező szolgál majd az ereklye másolatának elhelyezésére.

A kivitelezési munkálatok a napokban érkeztek látványos szakaszukhoz.

One Response

  1. Azért ahhoz kell ész,hogy ennyire el dugták

Comments are closed.