Hírek Térség

Településképi értékeket gyűjtenek az önkormányzatok

Arculati kézikönyvet kell leadniuk októberig az önkormányzatoknak, amelyben ajánlásokat, illusztrációkat tesznek közzé azoknak, akik építkezést, vagy lakásfelújítást terveznek. A jó példák összegyűjtése a cél, a kézikönyv alapján módosulnak majd a helyi rendeletek is.

Nagy Szabolcs – Kiszombor

A térség több településén is megkezdték a Településképi Arculati Kézikönyv előkészítését, amelyre egy 2016-os törvény kötelezi az önkormányzatokat. Először is összegyűjtésre kerülnek a jellegzetes építészeti hagyományok, ez alapján pedig jövőre módosulnak majd a településrendezési helyi rendeletek. Az önkormányzatoknak idén októberre kell elkészíteniük a kézikönyvet.

Kiszomboron ehhez a lakosság segítségét is kérték, a helyi újságban is megjelent egy felhívás, hogy az itt élők küldjék el javaslataikat, mi kerüljön bele a kézikönyvbe, tudtuk meg a polgármestertől.

– Mi, azt mondhatom, szerencsések vagyunk, mert van élő kapcsolatunk építész szakemberekkel, akiknek volt még szabad kapacitása, így időben meg tudtuk kezdeni a munkát. Én egyetértek azzal, hogy erre szükség van, szeretnénk a jó példákat megmutatni ebben a kézikönyvben – mondja Szegvári Ernőné.

Kiszombor is gyűjti a településképi értékeket.

A polgármester hozzátette: az elkészült kézikönyv nem lesz kötelező érvényű, ám segítséget nyújthat majd azoknak, akik lakásfelújítást terveznek, vagy építkezni szeretnének a településen. Az ennek alapján jövőre módosuló településrendezési terv viszont igen. A kézikönyv azt szolgálja majd, hogy az új épületek is illeszkedjenek a településképbe, az elkészítéséhez pedig 1 millió forint támogatást is kapnak az önkormányzatok a kormánytól.

A képviselőtestület Makón is elfogadta áprilisban azt a határozatot, amely a munka megkezdéséhez szükséges. Ebben legfeljebb 6,5 millió forint költséggel számol a város a támogatások igénybevétele mellett. A kistérség több települése viszont (többek között Csanádalberti, Pitvaros, és Apátfalva) mivel a kézikönyv elkészítéséhez főépítészre van szükség, úgy tudjuk szintén makói szakemberrel készíttetné el a dokumentumot.

Ez a lehetőség a Makói Kistérség Többcélú Társulásának legutóbbi ülésén merült fel Csjernyik Zoltán Csanádalberti polgármester javaslatára. Információink szerint erről még konkrét döntés nem született, de a kistérség legtöbb települése támogatná az ötletet.