Hírek Térség

A sajtóból értesült a tárgyalásról Szekeres Ferenc

Varga Péter, Apátfalva korábbi MSZP-s polgármestere bíróságon támadja a közterület használati engedélyének elvételét, amelyet 2013-ban saját magának szavaztatott meg, majd keresett vele egymilliót jogtalanul.

Nagy Szabolcs – Szeged

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon folytatódott az apátfalvi bódébotrány következő fejezete, Varga Péter ugyanis ragaszkodik a zöldséges bódéja közterület használati engedélyéhez. Mint korábban megírtuk, ezt azért vonta vissza a jelenlegi képviselő testület, mert pályázatból fel szeretnék újítani a piacot, parkolókat elhelyezni, a lerobbant bódé helyére pedig egy helyi termelők portékáját áruló ajándékboltot tervez a település.

Maga a tárgyalás is egészen érdekesen indult, hiszen mint megtudtuk Szekeres Ferenc polgármestertől egy hiba folytán nem hivatalosan, hanem a sajtóból tudták meg, hogy egyáltalán meg kell jelenniük a bíróság előtt. A polgári peres eljárásokban ugyanis minden keresetet elektronikus úton kell benyújtani. A Varga Péter által megbízott ügyvéd viszont a kérelemben tévesen (az önkormányzat ügyvédje szerint félrevezető módon) jelölte meg a benyújtót, így ez alapján úgy tűnt, hogy azt a település adta be. Emiatt a bíróság semmilyen iratot nem küldött meg a településnek, hiszen azt gondolta, ők indították a keresetet. A tárgyaláson a bíró is elismerte, hogy a kérelem alapján úgy tudta, minden szabályosan zajlik, az önkormányzat azonban semmilyen tájékoztatást nem kapott. A bíróság mégis felfüggesztette azt a határozatot, amelyet a település hozott arról, hogy Varga Péternek május 1.-ig vissza kellett volna adni a területet.

A tárgyaláson mindkét fél ismertette érveit, jelen állás szerint azon fog múlni az ügy kimenetele, hogyan értelmezi a bíróság a 2013-ban hozott határozatnak azt a részét, mely szerint a közterület használati engedély visszavonásakor lehetőséget kell biztosítani egy másik helyen a tevékenység folytatásához.

60 ezret fizetett, 1 milliót keresett a közterület használati engedélyen Varga Péter

Varga Péter és ügyvédje szerint nem történt írásban lemondás erről a lehetőségről, az önkormányzat szerint viszont amikor döntöttek az engedély visszavonásáról, a volt polgármester meghatalmazottjaként nyilatkozó anyósa azt mondta a képviselő testületnek, meg tudják oldani máshol a zöldséges bolt üzemeltetését, sőt már korábban is azt tervezték, hogy elköltöztetik onnan.

A bíró megkérdezte a felektől azt is, nyitottak-e a békés úton történő rendezésre, vagyis a település felajánlana-e Varga Péternek egy másik ingatlant. Szekeres Ferenc szerint természetesen igen,  a volt polgármester viszont azt mondta, csak akkor fogadna el másik helyet, ha az önkormányzat kifizeti annak közművesítését is.

Ez utóbbira azonban semmi nem kötelezi a települést, és meglehetősen furcsa még ezt is követelni az önkormányzattól. Mint kiderült ugyanis, annak ellenére, hogy a közterületi használati engedély kizárólag Varga Péter nevére szólt, annak kiadása után két évig nem is ő használta a bódét, hanem borsos haszonra szert téve kiadta másnak.

– Egy bérleti szerződést hoztak be az önkormányzathoz, ami azt bizonyítja, hogy a kezdetektől továbbadta a használatot egy apátfalvi lakosnak. A rendelet alapján erre nem lett volna lehetősége, nem adhatta volna ki harmadik személy számára, nem bővíthette volna, és átalakítást sem végezhetett volna az önkormányzat beleegyezése nélkül – tudtuk meg Szénási Hanna apátfalvi jegyzőtől.

Varga Péter azzal, hogy tovább adta a bódé használatot ráadásul úgy tudjuk, igen jól is keresett. A bérleti szerződés 2013 februárjától 2015 elejéig érvényben volt, ez alatt kb. 60 ezer forintot kellett fizetnie az önkormányzatnak a közterület használatáért (ami évente 30 ezer forint), míg aki tőle tovább bérelte havonta mintegy 40 ezer forintot fizetett neki. A két év alatt így valamivel több, mint egymillió forintot rakott zsebre a település volt polgármestere.

A tárgyalás után arról is szerettük volna megkérdezni a korábbi MSZP-s polgármestert, szándékában áll-e visszafizetni az önkormányzatnak a jogtalanul szerzett egymillió forintot, illetve egyáltalán miért adta tovább a kizárólag a saját nevére szóló engedélyt. Ám ahogyan korábban sem nyilatkozott portálunknak, Varga Péter most is elutasította kérésünket.