Belföld Hírek

Novembertől 33 ezer forintos bérpótlékot kapnak a védőnők

1 millió 276 ezren mondták el eddig a véleményüket a nemzeti konzultáció során, 4,8 milliárd forintba került a második kerítés a dél határon, az egészségügyre102 milliárddal, az oktatásra pedig 81 milliárddal jut több jövőre. És Lázár János feljelentést tett az ügyészségen – hangzott el a mai kormányinfón. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MH összeállítás
Lázár János szerint a bevándorlás a legizgalmasabb kérdés azok közül, mely május-júniusban a kormány asztalán. A mai kormányinfón elmondta: 4,8 milliárd forintba került a második kerítés a déli határon, így 100 százalékban csökkenteni lehet a migrációból fakadó veszélyeket, azaz senki sem léphet be Magyarországra illegálisan. A két kerítés felépítésével lehet megvédeni Magyarországot. A nemzeti konzultáció során eddig 1 millió 276 ezren mondták el a véleményét, s aki ezt eddig nem tette, május 20-ig még kitöltheti az íveket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Brüsszelben sokan úgy gondolják, hogy Európa jövője a migráció támogatásában van Az Európai Bizottság egyik dokumentumába is megpróbálták becsempészni a bevándorlást. A folyamatban levő kvótaperről azt mondta, hogy önmagában a kvóta egy sikertelen ügy. A problémákat ez nem oldja meg. A bevándorlás megoldását a megállítás jelenti, semmilyen kvótát nem fogad el Magyarország. A legfontosabb vitakérdés, hogy Magyarországnak joga legyen arra, hogy eldöntse, hogy az ország területén ki élhet. Ha ezt a jogot megvonják, akkor a magyar szuverenitás alapjai kerülnek veszélybe.

Lázár János közölte, semmi sem lehet tudni arról, hogy ha ránk erőltetik a betelepítést, akkor hány embert küldenek majd ide. Hozzátette: az ország erőforrásait arra kell felhasználni, hogy a magyar fiatalokat támogassuk. Az EB minden országba szét akar telepíteni bevándorlókat, ami egyfajta meghívóként értelmezhető. A következő egy évben ez lesz a legnagyobb vita Brüsszel és Magyarország között. – Az a tapasztalatom, hogy a Soros György által támogatott szervezetek visszaélnek a bevándorlók helyzetével.

A 2018-as költségvetésről azt mondta, hogy azoknak lesz jó, akik dolgoznak. Be fogják tartani a béremeléseket és az életpályamodelleket. 138 ezer forint lesz a minimálbér jövőre, míg 2010-ben éppen csak 73 ezer forint volt – mondta a politikus. 4,4 millió ember dolgozik jelenleg, a cél, hogy minél többen a piacon találjanak munkát. Az egészségügyre 102 milliárddal jut több jövőre, míg az oktatásra 81 milliárddal. A miniszter közölte, hogy az otthonteremtési kedvezmény is megmarad. Bejelentette, hogy a kormány döntése szerint novembertől 33 ezer forintos bérpótlékot kapnak a védőnők, ami jövőre is rendelkezésre fog állni.

Lázár elárulta azt is, hogy feljelentést tett a Welt 2000 kft. ellen az ügyészségen. Ez egy 12 milliárd forintos informatikai rendszer volt, amit kiszerveztek, és megsértették a közbeszerzési törvényt. Az Európai Bizottság szerint 2003-2009 között jogtalanul választotta ki a kormány a céget. Akik ebben az ügyben érintettek, azok a Gyurcsányhoz kötődő Altusnál dolgoznak napjainkban is – tette hozzá.