Kék hírek Makó

Vége a makói gyepmester állatkínzási ügyének

Mai jogerős végzésében elutasította a Makói Járásbíróság, a tavaly bizonyítottság hiányában az állatkínzás vétsége alól felmentett egykori makói gyepmester D. András ügyben kezdeményezett perújrafelvételt.

Korom András – Makó

A vádiratlényege szerint D. András volt makói gyepmester 2012. szeptember és 2012. október hónapokban – pontosan meg nem határozható időközönként és időpontokban – indokolatlanul bántalmazott a makói gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák közül legalább ötöt oly módon, hogy az állatokat közvetlen közelről fejbe lőtte, egy – a nyomozás során be nem azonosított – lőfegyverrel. A lövések a kutyák rövid időn belüli elpusztulásához vezettek. A vádlott a vonatkozó jogszabályi előírások megszegésével, kábítás nélkül oltotta ki legalább 5 kutya életét.

A volt gyepmestert ez alól a vád alól tavaly már jogerősen felmentette a Makói Járásbíróság. Volt segédje, K. Mihály Béla tanúvallomása miatt azonban a Szegedi Törvényszék elrendelte a perújrafelvételt.

A március 6-i tárgyaláson a bíróság elrendelte az egymásnap ellentmondó vallomásokat tévő – hamis tanúzás miatt egyébként jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt – K. Mihály Béla igazságügyi elmeszakértői vizsgálatát.

A dr. Lakatos Lajos bíró vezette mai tárgyaláson ismertetett szakértői vélemények szerint nem állapítható meg, hogy a tanú mely vallomásában mondott igazat, s melyben nem, hiszen ha az ügyész kérdezte, akkor annak, ha a védő, akkor annak akart megfelelni, ráadásul kiderült, hogy fél a hatóságoktól és a vádlottól is.

Az ügyész elmondta, hogy K. Mihály Béla ugyan azt is vallotta, hogy D. András a gyeptelepen 4-5 kutyát egy 40-50 centi hosszú„ suhogó hangot adó” valamivel lőtt meg, de a vádlottnál a rendőrségi házkutatáskor nem találtak lőfegyvert, csak a kutyák elkábításához használt lég- és kábítófegyvereket. Az ügyész kérte, hogy a bíróság utasítsa el a perújrafelvételt. D. András ügyvédje a vádlott bűncselekmény hiánya miatti felmentését indítványozta.

A Makói Járásbíróság jogerős végzésében végül elutasította a perújrafelvételi indítványt. Dr. Lakatos Lajos bíró az indoklásban elmondta: nem merült fel olyan új bizonyíték vagy körülmény, mely ezt indokolttá tette. Az ügyben nyilvánosságra került fotókról és videó felvételekről a szakértők ugyan megállapították, hogy az azokon látható ebeket fejbe lőtték, de a felvételek készítése és közzététele közt 4 hónap telt el, így a rendőrség nem tudott helyszíni szemlét tartani, az elpusztult állatokat pedig addigra rég elszállították. Ráadásul a történtek idején a gyepmesteri telep kapuja tárva nyitva volt, oda bárki szabadon bemehetett, s az elhullott állatok konténerét a kapu közelében tárolták.

A 125 ezer 700 forintos bűnügyi költséget az állam viseli.