Makó Színes

A történelmen is túl vannak az érettségizők

Már három tantárgyból megírták az írásbeli érettségi feladatsort a végzős diákok. Holnap az angol nyelvi felmérő következik. A József Attila Gimnázium tanulói szerint nem voltak annyira nehezek a feladatok, de a legjobbakban bíznak.

Gajáta Fanni – Makó

Hétfőn magyar nyelv és irodalommal kezdtek a nappali és esti szakon tanuló diákok, majd kedden a matematikával folytatták az idei érettségit. Ma a történelmi feladatsort írták országszerte a középiskolások.

A József Attila Gimnáziumban már sokan végeztek 10 óra után a feladatokkal. A 12. B osztályos Szebeni Eszter szerint a kérdések nem voltak nehezek, talán az esszék voltak elgondolkoztatóak.

– Szerintem a négyesre megvan esélyem – tette hozzá Eszter. A 18 éves lány biológia és magyar fakultációra járt, s még az előbbiből is fog érettségizni. Elmondta, a matek kicsit nehezebb volt, de reméli jó eredményeket ér el, annak ellenére, hogy nem erőssége a tantárgy. – Szerintem a magyar is jól ment. Ott az érvelést választottam, majd egy Kosztolányi-novellát elemeztem.

Eszter hozzátette, már régóta készültek a végső megmérettetésre, s naponta tanul a másnapi feladatokra is. Számára még egy angol, egy biológia és egy földrajz érettségi van hátra. Utóbbi kettőt a továbbtanulás miatt választotta, ugyanis a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar élelmiszermérnöki szakára szeretne bekerülni.


Magyarral kezdtek országszerte a tanulók.

Török Kitti is a 12. B osztály tanulója és magyar fakultációra járt. Kitti szerint sem volt nehéz a mai érettségit, az esszéfeladatban a görög mitológiát és a dualizmust választotta.

– Előbbi egy könnyű téma, míg az utóbbinál az atlaszt is lehetett használni, ami nagy segítséget jelentett. Reménykedem, hogy jól sikerült – mondta a végzős gimnazista. Ahogy Eszter szerint is, ő is úgy véli, hogy a matek nehéz volt. – Holnap megyek angol emelt érettségire, így korán kell kelni és sokat aludni.  Utána pedig nekem is egy földrajz érettségim van.

Kitti is a Szegedi Tudományegyetemet célozta meg, a Bölcsészettudományi Kar anglisztika szakát, s ha nem oda bejutnia, akkor élelmiszermérnökként tanulna ő is. Mindkét lány nagyon várja az érettségi végét, illetve a sárga gombot is.