Hírek Térség

Megszokott és új ízekkel készül a Kanálka

Új tulajdonosa van a királyhegyesi Kanálka Manufaktúrának. Az üzemben helybéliek dolgoznak, s a termékekhez olyan alapanyagokat használnak, amelyek Királyhegyesen vagy a térségében termett. A bevált recepteket viszik tovább és újítják meg.

Gajáta Fanni – Királyhegyes

Még 2015 áprilisában nyílt meg Királyhegyesen a Tradicionális Értékek Termelőiskola, mely életre hívta a Kanálka termékeket. Az elmúlt időszakban azonban a Kanálka életében tulajdonosváltás történt, így Molnár Ágnes és Molnár Judit vezeti a kézműves termékeket gyártó zöldségüzemet, míg üzemvezetőnek Csányi Tündét választották meg.

Jelenleg háromféle terméket készítenek az üzemben: chutney-kat, – amelyet hagymalekvárként fordíthatunk-, zöldségkrémeket és zöldségchipseket. Egyik legkülönlegesebb krém csicseriborsóból készül, amelynek a magyar piac is örül. Az áruk Kis Mónika receptjei alapján készülnek, ő volt az, aki megálmodta az üzemet. Molnár Ágnes elmondta, ezt az örökséget viszik és fejlesztik tovább.

– Az alapanyagokat, mint például a padlizsánt és a fűszernövényeket a saját termőföldünkön termeljük. Amit nem tudunk megtermelni, azt királyhegyesi gazdáktól szerezzük be. Ami nincs Királyhegyesen, azt Makó környékéről vásároljuk meg, mivel barátságok révén kötődünk Makóhoz, illetve Zsombóval állunk együttműködésben – magyarázta Molnár Ágnes, aki kiemelte: minden alapanyaguk a megyéből való, illetve a termékek adalékmentesek.

A testvérpár jelenleg Budapesten él, s a fővárosból irányítják az üzemet. Mint elmondták, teljes bizalommal állnak a királyhegyesi munkatársaikhoz, de az előretervezés és a pontos számítógépes raktározás is sokat segít.

Ágnes és Judit több célt is kitűzött az elkövetkező időszakra: szeretnék, ha a Kanálka elterjedt lenne az egész országban:  gasztro-, delikát- és szuvenír boltokban is beszerezhetőek lehessenek a termékek. A nagyobb kiszerelésben is gondolkoznak, hiszen így éttermekben, kávézókban, pubokban, romkocsmákban is elérhetőek lehetnének. A kor követelményének megfelelően a termékek online is beszerezhetőek: a webshopjuk már él!