Makó Színes

Angolul miséztek a makói Maros-parton

A Boldogasszony Iskolanővérek rendjének alapítójára, Boldog Gerhardinger Terézia anyára emlékezett ma a SZIGNUM közössége. A Maros-parton rendezett, rendhagyó iskolai nap témája Európa volt, amelyet angol nyelvű szentmise, szellemi vetélkedők és játékos feladatok színesítettek.

Szabó Anita – Makó

– Negyed évszázados hagyományunk, hogy megemlékezünk rendalapítónk, Boldog Gerhardinger Terézia égi születésnapjáról. Három esztendeje a Maros-partra hívjuk az iskola apraját-nagyját egy szabadtéri szentmisére, amely az idén angol nyelvű volt. Utána a kisebbek számára játékos feladatokat vezetnek a nyolcadikosok, amelyek mind Európához kapcsolódnak, ez ugyanis az idei zarándoklatunk központi gondolata – tudtuk meg Baráti Eszter M. Kinga nővértől, a SZIGNUM spirituális igazgatójától.

A szervező makói nővérközösség választása azért esett az öreg kontinensre, mert innen indult el Terézia anya oktató-nevelő tevékenysége.

Jelenleg öt földrész 35 országban működnek iskolanővérek. Azt tervezzük, hogy évente egyet-egyet megismerünk majd közülük, jövőre Afrika lesz a téma – avatott be a távlati tervekbe a szerzetesnő, aki társaival együtt az Unió „Egység a sokféleségben” jelmondatát választotta iránytűként a mai, rendhagyó iskolai napra.

navigate_before
navigate_next

Fotók: Mészáros Ildikó, Szabó Anita

Az osztályok kerékpárral és gyalogosan, zászlókkal zarándokoltak a folyópartra, ahol már jól ismert, kedvelt rituálék részesei lehettek: tejszínhabos kakaót és kalácsot tízóraiztak és forgószínpad-szerűen oldottak meg ügyességi és szellemi feladványokat a különböző állomásokon. Változatos módon ismerkedtek meg a diákok Terézia anya életével és európai országok szokásaival; svájci és szlovák játékokat tanultak, valamint francia népmesét dolgoztak fel a kisebbek. A felső tagozatosok a teremtett világ védelmével foglalkoztak, környezettudatos ötleteket gyűjtöttek és közösségépítő tevékenységeket végeztek. A májusi zarándokút környezettudatos módon zajlott, az étkezésekre a Zöldház Környezetvédelmi és Oktatóközpont épületében került sor.