Hírek Térség

Újabb 380 milliós segítséget kap Földeák

A ma esti földeáki lakossági fórumon jelentette be Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, hogy újabb 380 milliós támogatást kap a község, illetve már tervezik a Földeák-Óföldeák közötti összekötőút felújítását. Kiderült, hogy dolgozik azon, hogy megépülhessen a tornacsarnok, s felújíthassák a művelődési házat is.

Korom András – Földeák

Hajnal Gábor és Lázár János közös ma esti, a művelődési házban rendezett fóruma elején a község polgármestere ismertette, hogy TOP-os pályázatot nyújtottak be a bölcsőde és az öregek otthona korszerűsítésére (33-33 millió forint értékben), az öreg óvodát 40,5 millió forintból fejlesztenék. De pályáztak a régi piactér szabadidőparkká való átalakítására, s helyette új helyen építenek piacot, a Bacsó Béla utca egy szakasza csapadékvíz elvezetésére, s bár a művelődési házat akarták felújítani, csak a községháza modernizálására volt pályázati kiírás. A sportpálya öltözőjének felújításához is pályázati pénzt szeretnének kapni. A polgármester hangsúlyozta, hogy a legfontosabbnak az egészségház és a háziorvosi rendelő, az ahhoz tartozó szolgálati lakás felújítását tartják. Mindezek közel 400 millió forintos pályázati összegeket jelentenek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Földeák ezen célok elérése érdekében újabb 380 millió forintot kap. A kormány ráadásul 2018-ben a megyei jogú városok támogatása után a kisebb városok, községek számára is ajánlatot tesz, annak érdekében, hogy az ott élők helyben boldogulni tudjanak.

A miniszter szerint 2010 óta nagyot fejlődött Földeák, köszönhetően annak, hogy a közeli M43-as autópálya megépülését is hozzászámítva 2 milliárdos támogatást kapott. A fejlődés jele, hogy míg 2010-ben a választókörzetben 13-14 százalékos volt a munkanélküliség, jelenleg 5 százalék alatti szinte minden településen, és akad olyan község – Székkutas – ahol 2 százalék körül alakul a regisztrált álláskeresők aránya. Az elmúlt években több ezer munkahely jött létre a térségben, részben a kormányzati és uniós támogatásoknak köszönhetően, a legnagyobb támogatást a makói gumigyár kapta. Ezzel párhuzamosan a munkabérek is növekedtek, főleg az utóbbi két-három évben. Ezt mindenféleképpen folytatni kell.

– Azon dolgozom, hogy az eddig beváltatlan, a földeákiaknak tett ígéreteim is valósággá váljanak, azaz épüljön meg az iskola melletti tornacsarnok és újítsák fel a művelődési házat és a konyhát is is – mondta Lázár János, aki ismertette a földeáki közbiztonság javulását mutató adatokat is. Ezek szerint míg 2010-ben 19 lopás történt a faluban, addig tavaly már csak 6, míg 2014-ben 6 testi sértést követtek el, addig tavaly csak 2-tőt, míg 2010-ben 4 garázdaságra derült fény, addig tavaly csak 2-re. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma pedig a 2010-es 63-ról tavalyra 30-ra mérséklődött.

Azt is elmondta, hogy az idén felújítják a Makó-Maroslele közti utat, illetve tervezik a Földeák-Óföldeák közötti összekötőút felújítását is.

Lázár János egy kérdésre adott válaszában közölte: a 2015-ben tapasztalt migráció okozta fenyegetettség és veszély nem múlt el. Hangsúlyozta, a kormány álláspontja változatlan: Magyarországnak nincs szüksége bevándorlókra, a kormánynak az adófizetők pénzéből az itt élők viszonyain kell javítani. A kormány elkötelezett és elszánt, hogy megakadályozza a bevándorlást akár délről érkezzenek a migránsok akár Nyugat-Európából akarják visszaküldeni őket.


– A következő egy évben komoly viták lesznek arról, hogy az átalakulóban lévő Európai Unióban ki dönt arról, mennyi lesz a tagállamokban az adó, a szociális ellátás, milyen fejlesztésekre jut pénz egy-egy településen. Nem mindegy, hogy Budapesten, a parlamentben vagy pedig pár ezer kilométerrel odébb, Brüsszelben határoznak az emberek életét közvetlenül érintő dolgokról – hangsúlyozta Lázár János.