A Csongrád Megyei Napsugár Otthon Ópusztaszeri Otthona ellátottjainak verseiből és rajzaiból nyílt kiállítás. A cél a társadalmi érzékenyítés és az alkotói munka jótékony hatásának bemutatása.

Nagy Szabolcs – Szeged

Évek óta jó kapcsolatot ápol egymással a Csongrád Megyei Napsugár Otthon, és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, ennek keretében kaptak helyet az intézményben az otthon hét lakójának alkotásai. A kiállítás célja a pszichiátriai betegséggel élőkkel szembeni előítéletek eloszlatása, és annak bemutatása, milyen sokféleképpen tudják kimutatni az érzelmeiket, tudtuk meg a Csongrád Megyei Napsugár Otthon intézményvezetőjétől.

– Sokszor előítélettel van a társadalom a pszichiátriai betegséggel kezelt emberekkel szemben, pedig nagyon fontos, hogy támogassuk őket abban, hogy tudjanak élni a való életben. Ez a kiállítás egy kiváló lépcsőfok arra, hogy bemutassuk, ők is értékesek, és értéket tudnak közvetíteni. Mi nagyon büszkék vagyunk azokra a lakóinkra, akik vállalták, hogy kiállítják műveiket – mondta el Kerepeczki Magdolna.

Az otthon ellátottjai számos készségfejlesztő foglalkozáson vesznek részt, az alkotás pedig növeli az önbizalmukat. A könyvtár második emeletén, az olvasótérben Kristófné Katona Ibolya, Lippai Imréné, Németh Anikó, Oláh Józsefné, Török Orsolya verseit lehet megtekinteni. A földszinti Internet-térben pedig Varga Tibor és Miklós Anikó 14 rajzát helyezték el.

– Könnyebben megértetik így magukat, így tudnak nyitni a többi ember felé, mert nem mindig tudják szavakba önteni a gondolataikat. Az, hogy ők alkotnak, a mi munkánkat is segíti, mert látjuk milyen lelki állapotban vannak, így beszélgetéseken, foglalkozásokon a negatív érzéseket át tudjuk fordítani pozitívra – mondja Simon Györgyi, az ópusztaszeri otthon részlegvezetője.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban a kiállítás közel egy hónapig, május 31.-éig lesz megtekinthető.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest