Térség

Debreczeni István: politikai véleménynyilvánításként rongáltam plakátokat!

Debreczeni István, csanádpalotai polgármesterjelölt 2014-ben részt vett Vona Gábor vásárhelyi fórumán és fekete sprével lefújta, megrongálta Lázár János, Varga Péter és egy harmadik országgyűlési képviselőjelölt plakátját. A Szegedi Törvényszék jogerősen pénzbírsággal is sújtotta. A jelölt kérdésünkre elmagyarázta, mit keresett a jobbikos kampánygyűlésen és mindezek ellenére miért tarja magát függetlennek.

Korom András – Csanádpalota

Meghökkentő videó került elő a magát függetlennek mondó Debreczeni Istvánról, még a 2014-es országgyűlési képviselői kampány idejéről. A június 11-i időközi polgármester-választáson induló jelölt három évvel ezelőtt részt vett Vona Gábor, a Jobbik elnöke, akkori miniszterelnök-jelölt hódmezővásárhelyi Kossuth téri fórumán. Ráadásul – a felvételből úgy tűnik – nem a közönség soraiban.

Vona Gábor a 2014-es vásárhelyi Kossuth téri fórumán. Piros körben Debreczeni István.

– Nem vagyok sem Jobbik tag, sem jobbikos szimpatizáns, sem pártoló tag. Én a normális, jóhiszemű emberek pártján vagyok és soha nem voltam semmilyen politikai párt tagja. Támogattam annak idején a Fidesz palotai szervezetét, támogatom a palotai CÖF-öt is. Azokon a gyűléseken, megmozdulásokon, melyek érdekesek számomra, általában részt veszek. Meghallgatok mindenkit, elmegyek az LMP-re, elmegyek a Fideszére is. Ahhoz, hogy reális képet kapjak a társadalom összefüggéseiről, szerintem mindenki meg kell hallgatni. Úgy érzem, emiatt vagyok hiteles Csanádpalotán és a helyi választók ezért támogatnak – tette hozzá azzal, hogy a jóhiszemű és közösségépítő emberek Palotán és a környékén mind a barátai.

Debreczeni István azt is elmondta, hogy részt vett a Fidesz palotai fórumán is. Ráadásul a 2014-es választáson támogatta őt a Fidesz akkori palotai szervezete is. Polgármesterré nem választották a helybéliek, de települési képviselőnek igen.

Debreczeni István politikai múltját némileg árnyalja, hogy ő volt az, akit a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság 2014-ben plakátrongálásért pénzbüntetésre ítélt. A Szegedi Törvényszék akkor arról tájékoztatta a sajtót, hogy a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság végzésében megállapította, hogy a büntetlen előéletű nyugállományú pénzügyőr, a cselekmény elkövetésekor és azt megelőzősen is tudatszűkült állapotban, krízishelyzetben volt, így enyhe fokban korlátozott volt, hogy felismerje cselekménye következményét. A végzés szerint a vádlott 2014. április elsején az éjszakai órákban ült be Volkswagen Polo személyautójába, s Makón összesen 95, Lázár János országgyűlési képviselő-jelöltet ábrázoló választási plakátot fújt le fekete festékszóró sprével, majd hajnalban Vásárhelyen 192, Székkutason pedig 14 plakáttal tette ugyanezt. Mindezzel a jelöltnek összesen 64 ezer 715 forint kárt okozott. A vádlott a bűncselekmény elkövetését elismerte. A járásbíróság a 45 ezer forint büntetés mellett kötelezte 59 ezer 889 forint bűnügyi költség és 1500 forint eljárási illeték megfizetésére is.

Archív fotónkon látszik, hogy a makói buszmegállóban melyik plakátot fújták le fekete sprével.

Az akkori ítélet után megkérdeztük Zeiter Ádámot, a Jobbik makói szervezete települési képviselőjét, aki azt mondta, hogy Debreczeni sem korábban, sem akkor nem volt tagja sem a Jobbik makói, sem a csanádpalotai szervezetének. Hozzátette: Debreceni István magánszemélyként ugyan fel-feltűnik a párt rendezvényein, ám egyik szervezetüknek sem tagja.

– Nem csak a Lázár János, de az MSZP-Együtt-DK-LMP-s összefogással indult Varga Péter, illetve egy harmadik jelölt, egy fiatal hölgy plakátjait is megrongáltam. Varga Péterékkel és a hölggyel volt egy közvetítői eljárás (ez egy bíróságon kívüli eljárás- a szerk.), ők elfogadták a bocsánatkérésemet. Amit tettem a plakátokkal az politikai véleménynyilvánítás volt, csak ezt akkor másként értékelte a bíróság – tette hozzá.

4 Responses

 1. Igen egyszer minden kiderül!
  Ígérget mindenkinek fút-fát ilyenkor máskor az utcán nem köszön.
  A helyi kocsmáros tulajdonosának ahol ingyen sör kapható beígérte a polgármester helyettesi állást ,egy konyhai mosogatós hölgynek
  a nyugdíjas otthon vezetői címet a városnak 2 milliárdot/
  eltudják képzelni hogy a minisztériumból valaki leül tárgyalni ezzel a “””” független “”” emberrel

 2. A múlttal nem szabadna foglalkozni csak a jelenel kellene hajrá Pisti ! Nagyon szorítunk neked és én bízok benned . Hogy a Csanádpalotaiakat jobb sorsot biztosítani minden embernek akik ott élnem minden nap . Én biztos rád szavazok . 🙂 😉

 3. Kedves Túriné !Nem a múlttal van a gond hanem a tisztességgel mindenki vállalja fel hovatartozását.75 % pozitív 25 % negatív hozzászólást kaptam
  töröltem a profilomat ! Köszönöm Remélem egészségem engedi és ellátogatok Önökhöz a választások után meghívom a híradó stábját is.
  Sok sikert a jó választásért!

 4. Nagyon sok rosszakaród van öreg kérdezik hogy ki lehetek mi a célom ? semmi nem bírom a hazug embereket képmutató embereket A vállakozásaid mind csődbe mentek az egyedüli cég azért műkodik mert a testvéred vezeti A cégre a pénzt a volt sógorodtól kaptad 100 milliót akivel mende-monda hoztatok a határon ezt azt, miből adta neked a 100 milliót ilyen jól megy neki az Adrián a luxus hajó biznisz(azért megkérdezném hivatalos helyen)Most ha megválasztanak vissza birod fizetni a tartozásod a másik barátodnak vagy a város pénzéből akarod? ennyi nagyon bosszant az aki nem őszinte! Kiről szolhat ez a kis történet akinek nem inge ne vegye magára

Comments are closed.