Valamivel több mint 300-an vettek részt ma délután a Rója István melletti szimpátiatüntetésen, melyen több helyi ellenzéki politikus is részt vett. De nem szólaltak sem meg, sem fel.

Korom András – Makó

Politikamentesnek hirdették és politikus nem is szólalt fel a facebookon szervezett ma délutáni Rója István, a JAG igazgatója melletti szimpátiatüntetésen. Pedig jelen volt a tömegben Buzás Péter volt polgármester, illetve több mai ellenzéki képviselő is, így Török Miklós (DK), Zeitler Ádám (Jobbik) és Marosvári Attila (PSZM), de kék szalagokat osztogatott Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke is.

A szervező Móra Ferenc Attila a rendezvény kezdetén azt kérte mindenkitől, hogy tegye félre a pártpolitikát, hiszen mint mondta azért jöttek össze, hogy kiálljanak Rója István igazgató mellett.

A JAG József Attila utcai oldalának kerítésére a rendezvény végén kék szalagokat kötő résztvevőket a közbejött eső sem tántorította el, úgy hallgatták meg a felszólalókat.

Szabó Nándor, Oláh Sándor egykori diákok, a JAG Rója István 22 éves vezetése alatt is megbízható jó oktató-nevelő munkájáról és annak eredményéről, jeles, ma is elismert diákjairól szóltak. Nyuzó Béla, az iskola egyik tanára pedig arról beszélt, hogy az iskola dolgozói és tanárai maximálisan kiálltak és kiállnak ma is Rója István mellett, s hisznek abban, hogy ő az, aki a következő 5 évben a legjobb tudása szerint tudná az iskola érdekeit képviselni. Vezsenyi László tanár pedig azt mondta, hogy Rója István személye az iskola stabilitását sugározza számára.

Rója István igazgató többször is tapssal megszakított beszédében elmondta, hogy ahogy végignéz a tömegen, legalább 3-szor annyian vannak itt, mint az általa legnagyobbnak tartott nemzeti ünnepen a március 15-i ünnepségen szoktak Makón. Hozzátette, köszöni szépen a részvételt, ennél nagyobb kitüntetést még nem kapott, igaz még egyet sem kapott. Közölte, már akkor tudta, hogy az igazgatói pályázata elbukott, amikor a képviselő-testületi ülésre indult (a pályázatát a múlt heti ülésen véleményezte a testület, s 6:3 arányban nem támogatta azt, dönteni azonban a szakminisztériumban döntenek majd – a szerk.)

– Édesapám, aki szintén Rója István volt, s szakmunkásokat tanított, egyszer azt mondta, ez a név márka, el ne told öreg. Azt hiszem, ha élne, nyugodtan mondhatnám, hogy nem toltam el – tette hozzá. Rója István azt is mondta, hogy annak idején úgy lett igazgató, hogy a diákok, és az iskola dolgozói támogatták és a képviselő-testület elgondolkozott ezen a dolgon, s egyszerű többséggel választották meg. – Mi ezeket az embereket – utalt a képviselőkre – azért választottuk, hogy értünk dolgozzanak, s ha egy közakarat megnyilvánul, azt talán illene figyelembe venni – tette hozzá. Úgy vélte, hogy nem érte, hanem a demokrácia utáni vágyás miatt jöttek el ennyien a szimpátiatüntetésre. Elmondta: birkózóként megszokta fiatal korában, hogy párszor a földhöz vágták, megedződött ezen. – Továbbra is vállalom önmagamat, s ezek után, pedig hogy ennyien vannak, a szép köszönetem mellett továbbra is ajánlom magamat a városnak.

+++

A DK, a Jobbik és az MSZP makói szervezetei korábban közleményekben tiltakoztak amiatt, hogy a makói képviselő-testület nem támogatta a gimnázium jelenlegi igazgatója pályázatát.

+++

És megérkezett az önkormányzat közleménye is:

“A gyermekeink jövője nem pártpolitikai kérdés

Makó Város Önkormányzatának, mint a Makói József Attila Gimnázium által használt épület tulajdonosának véleményezési jogköre van az intézményvezetői állás betöltése kapcsán. Ezen jogköre keretében a képviselő-testület többsége nem támogatta Rója István újabb 5 évre történő megbízását.

Gyermekeink jövője, a városi iskolák minősége nem pártpolitikai kérdés, ahogyan nem lehet a megszokás, az egyéni szimpátia vagy az emlékek foglya sem. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a város egyetlen gimnáziumának oktatási színvonala évek óta romlik: az utóbbi években folyamatosan csökkent azon végzős diákok száma, akiket az általuk első helyen megjelölt felsőoktatási intézménybe vettek fel. Mindezt maga Rója István is elismerte a képviselő-testület ülésén. Márpedig egy gimnázium legfontosabb feladata az, hogy olyan tudást biztosítson a tanulóinak, amely hozzásegíti őket az általuk vágyott felsőfokú tanulmányok folytatásához.

Makó város képviselőiként, vezetőiként csak és kizárólag a makói gyermekek jövőjét tartjuk szem előtt, nem arra kaptunk felhatalmazást a makóiaktól, hogy pártpolitikai célokat, akciókat kövessünk, egyéni szimpátia alapján hozzunk döntést, vagy elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor egy iskola színvonalának romlása miatt évtizedes megszokást kell megtörnünk. Felelős képviselő, városvezető nem támogathatja egy iskola színvonalának további romlását!

Szeretnénk a leghatározottabban visszautasítani azokat a vádakat, amelyek pártpolitikai összefüggéseket keresnek Rója István pályázata kapcsán, a helyzetet jól szemlélteti, hogy az igazgató munkájának folytatását a helyi MSZP sem támogatta.

Farkas Éva Erzsébet                      

polgármester

Czirbus Gábor

alpolgármester

 Hadik György                                

Önkormányzati képviselő                       

 Kádár József            

Önkormányzati képviselő

Toldi János

Önkormányzati képviselő

Weszelyné Véghseő Henriett

Önkormányzati képviselő

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest