Hírek Makó

Fejenként 720 ezret kaphatnak a makói középiskolások

Minden városi középiskolába ellátogatott a polgármester, hogy bemutassa a Makó Számít Rád programot. Akkor sincs baj, ha a támogatott fiatal nem talál rögtön állást a szakmájában.

Nagy Szabolcs – Makó

Márciusban fogadta el a képviselő testület a Makó Számít Rád ösztöndíjprogramot, amellyel a város a helyi fiatalokat szeretné ösztönözni arra, hogy a szakmájuk elvégzése után Makón maradjanak. Az önkormányzat folyamatos egyeztetéseket, és tájékoztató fórumokat szervez a program megismertetésére, múlt héten a vállalkozók, most pedig a diákok számára.

Ennek érdekében Farkas Éva Erzsébet polgármester végigjárta az összes makói középiskolát, és arra kérte a diákokat, figyeljék a pályázati kiírást, és éljenek a támogatás adta lehetőséggel. A Makó Számít Rád programra május 15.-étől lehet jelentkezni, a város honlapján keresztül. Harminc nap áll a fiatalok rendelkezésére, hogy beadják pályázatukat, amelyet követően szintén egy hónap múlva születik  meg a döntés a támogatottak köréről.

– A felmérésünk alapján a fiatalok 75 százaléka jelezte, hogy szereti Makót. Ez azt mutatja, hogy nem a várossal van probléma, hanem a lehetőségekkel. Miközben a megyében csak mintegy 4 százalékos az elvándorlás aránya, addig Makón ez majdnem 10 százalék. Ezért volt nagyon fontos, hogy szakemberek bevonásával egy olyan ifjúsági koncepciót állítsunk össze, amely csökkenti ezt. Ennek egy része a Makó Számít Rád ösztöndíjprogram, ami tényleges anyagi segítséget nyújt a fiataloknak – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

Farkas Éva Erzsébet a Návayban tartott tájékoztatón.

A jelentkezéshez lezárt félévet igazoló dokumentumra, a tanulói jogviszony és a lakcím igazolására lesz szükség, illetve a későbbiekben, elnyert támogatás esetén a helyi vállalkozásnál elhelyezkedést munkáltatói igazolással kell igazolni.

A fiataloknak a 24 hónapon keresztül történő támogatásért cserébe kötelezettségeik is vannak, egyrészről be kell fejezniük tanulmányaikat (a bizonyítvány megszerzése után 30 nap van annak bemutatására), másrészről pedig 12 hónapon keresztül helyi vállalkozásnál kell dolgozzanak, hogy megkaphassák az összesen nettó 720 ezer forint értékű támogatást.

Tájékoztató füzetet is kaptak a diákok.

Ellenkező esetben a támogatott fiataloknak visszafizetési kötelezettségük lesz. A helyi vállalkozásokkal történt egyeztetésnek köszönhetően – mivel elsősorban a makói hiányszakmákban tanulókat szeretné támogatni az önkormányzat -, viszonylag kevés esélye lesz annak, hogy az ösztöndíjprogram keretében nem tudnak munkát találni a fiatalok.

Ha viszont ez mégsem sikerül, akkor sem kell feltétlenül visszafizetni a támogatást, mert a rendelet lehetőséget biztosít türelmi időre kérelem esetén, illetve ha a támogatott ennek letelte után sem kap munkát önhibáján kívül, szintén kérelmezheti a visszafizetési kötelezettség alóli teljes mentességet. Ezekről minden esetben bizottság fog dönteni.