Galéria Színes Térség

A Cimboráké lett a legjobb pörkölt Apátfalván

Mint ahogy már tavaly, idén is rendeztek főzőversenyt az apátfalvi majálison. A nap folyamán bemutatkozott az újraalakult Borbély András Band is.

Gajáta Fanni – Apátfalva

25 bográcsban rotyogtak a finomabbnál finomabb pörköltek az apátfalvi majálison. Szekeres Ferenc polgármester elmondta, mintegy 700-an ehettek jóízűen a főzőverseny eredményhirdetése után.

– Baráti és családi csapatok jelentkeztek a mai napra. Csapattagokként 40 deka marhahúst biztosított az önkormányzat. Körülbelül 280 kiló húst osztottunk szét a versenyre – tette hozzá a polgármester.

Az apátfalvi majális zenés ébresztővel kezdődött a Borbély András Bandnek köszönhetően. Mátó Mátyás, a fúvószenekar vezetője elárulta: szinte az egész települést bejárták. Az ébresztő közel két órás volt, s mindenhol örömmel fogadták az együttest.

– Próbáltuk visszahozni a régi május 1-jei hangulatot. Annak idején, azokon a településeken, ahol voltak fúvószenekarok, „égbe pufogó rezesbanda” járt körbe. Mi is egy platós kocsin jártuk be Apátfalvát. Vannak általános útvonalaink, de mivel jöttek vissza a régi tagok közül is, így a nagyszülőkhöz is mentünk – magyarázta Mátó Mátyás. – Az együttessel mindig történik valami érdekesség, így ez ma sem volt máshogy: megálltunk a Fekete Bika étteremnél, ahol éppen osztrák vadászok reggeliztek. Kijöttek, játszottunk egy indulót, majd sváb zenét is. Mivel nagyon tetszett nekik a zenénk, fizetni szerettek volna.

A májusfa állítás 3 évvel ezelőtt tért vissza a majális programjában. Elsőként a Kardos István Néptánccsoport vitte, majd később csatlakoztak az apátfalvi hagyományőrzők is. Idén a Borbély András Band és a Tini- és Mini Tini Mazsorett Csoport is felvonult.

– Annak idején még kislányként én is vittem a májusfát, mint néptáncos. Mint ahogy ma, régen is a Borbély András Band kísérte a felvonulást –árulta el Csenteri Andrea, a Apátfalvi Hagyományőrző Csoport és a Kardos István Néptánccsoport vezetője.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
navigate_before
navigate_next

Idén is díjazták a legjobb pörkölteket. Különdíjban részesült Apfel Éva csapat. Harmadikként zárt a Fidesz Tanya, másodikként az Ami marad harag csapata, s az első helyen a Langó Zsolt vezette Cimborák végzett.