Belföld Makó Színes Térség

Máriapócsra zarándokoltak a makói hívek

Zarándoklatot szervezett a makói görögkatolikus közösség április utolsó hétvégéjén Máriapócsra. A nyírségi település híres búcsújáró hely, amelynek kegytemplomában található a Könnyező Szűzanya képe. Negyven zarándok látogatott a csodás történések helyszínére.

Szabó Anita – Makó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Pócs története a 7. századig nyúlik vissza. A jelenlegi bazilika helyén lévő kis fatemplomban állt a görögkatolikus ruszinok Istenszülő képe, amely először 1969-ben könnyezett, több mint egy hónapon át. A csoda tömegeket vonzott, és a település ekkor vette fel a Mária előtagot az elnevezésében. A különleges ikont I. Lipót császár Bécsbe vitette, és máig a Szent István templom egyik mellékoltárának éke. A pócsiak egy másolatot kaptak helyette, amely 1715 augusztusában ismét könnyezett, ezúttal három napon át.

– Ez bizonyítja számunkra, hogy az Istenszülő Szűz a helyhez ragaszkodik, és Máriapócs különös jelentőséggel bír. A jelenség okát sokan vizsgálták és találgatták, de el kell fogadnunk, hogy vannak olyan események, amelyekre nincs magyarázat – fejtette ki a csoda jelentőségét Orosz Gábor helyi segédlelkész, akitől azt is megtudtuk, hogy a Szűzanya 1905 decemberében harmadszor is hullatott emberi könnyeket. A kegytemplom, amely évente másfél-kétmillió zarándokot vonz, 1948-ban basilica minor rangot kapott XII. Pius pápától. Falait és külső terét számos hálatábla díszíti, amely azoknak a csodás gyógyulásoknak és megoldott nehéz helyzeteknek a bizonyítékai, amelyek Mária közbenjárására történtek. Egy be nem tartott fogadalomra utalnak a szent hely falhasadékában fészkelő méhek is.

navigate_before
navigate_next

Fotó: Szabóné Kanton Ildikó

– Egy beteg megígérte, hogy gyógyulása után egy kas méhet ajánl fel a Szűzanyának. Felépülése után azonban meggondolta magát, de hazaérve, megdöbbenve tapasztalta, hogy méheséből a rovarok a pócsi templomba fészkelték be magukat – avatott be a különleges történetbe Biró István makói görögkatolikus parókus atya, a zarándoklat vezetője. – Máriapócshoz számos szép emlékem kötődik, itt szenteltek diakónussá és ezen a helyen volt az esküvőm is. Nyáron a paptársaimmal a közös lelkigyakorlatunkra is ide jövünk – mondta. Először járt a Könnyező Szűzanya kegyhelyén Szabó Gábor, aki megosztotta velünk tapasztalatait: – Ősszel ugyancsak Biró atya szervezésében jártam a Szentföldön és maradandó élményt adott számomra, kulturális és lelki értelemben is. Örülök, hogy eljuthattam most Máriapócsra is. Minden bizonnyal így érzett a többi zarándok is, akik a csodás helyen egy tartalmas napot tölthetett.