Hírek Makó

Bajok vannak a makói térfigyelő kamerákkal

Egyre több makói térfigyelő kamera romlik el, így ezek nem is segítenek a rendőrségnek a bűncselekmények felderítésében. A kamerák cseréjét tervezi a város, 5 év alatt 100 milliót fordítanának rá.

Korom András – Makó

Úgy látszik, igaz az a szóbeszéd a városban, hogy tényleg bajok vannak a makói térfigyelő kamerákkal. Egyre több hibásodik meg, így nem rögzítenek képet – ezt maga Palicz András városi rendőrkapitány írta le a képviselő-testület elé került beszámolójában, majd erősítette meg a városatyák előtt szóban is.

A makóiak körében régóta szóbeszéd, hogy a kamerák egy része üzemképtelen, azaz már csak díszként látható. Azt azonban senki sem tudja, hogy mely kamerák működnek és melyek nem. Érthetően azt, hogy melyik nem működik a kapitány sem árulta el.

Kamerák (piros körben) a Honvéd és a Királyhegyesi utcák sarkán.

A makói kamerarendszert 7 éve építették ki, azóta jobbára csak bővítették. Akkor még a csodájára jártak, lévén az vezeték nélkül működik, ma már javításra van szüksége.

Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülésen azt mondta: a városi a kamerarendszer fejlesztése több mint 100 millióba kerül, ezt 5 év alatt akarják megtenni, és új céggel szerződnek.

A térfigyelőkre egyébként szükség van és biztonságosabbnak tartják az emberek miattuk a közterületet. Az is jelzi, hogy a polgármester januári fogadóóráján ilyet kértek a Hosszú utcaiak, a legutóbbin pedig a Garai térre.

A Hagymaháznál.

A makói önkormányzat 2010-ben a Biztonságos Makó program részeként több mint 90 térfigyelő kamerát telepített a rendőrséggel együttműködve a város közterületei védelme érdekében. A kamerák száma – melyek képeit a rendőrség épületében figyelik azóta emelkedett.

Innen figyelik a kamerák képeit a makói kapitányságon. 2013-ban a gyerekeknek is megmutatták.

A város a rendszer működőképességéhez, karbantartásához milliókkal járul hozzá. A szennyvízcsatornázás eszközei védelmében pedig további 120-at telepítettek.