Kék hírek Makó

Tavaly drasztikusan nőtt a lakásbetörések száma Makón – szavazóval

Egyszerű az oka, és azt már ki is iktatta a makói kapitányság – derült ki Palicz András városi rendőrkapitány, a képviselő-testület elé került beszámolójából. Még mindig jellemzők a fokhagyma és a kerékpárlopások, és főleg a fiatalok követnek el garázdaságot.

Korom András – Makó

38-cal több lakásbetörés történt tavaly, mint 2015-ben Makón – hangzott el a szerdai képviselő-testületi ülésen. Míg tavalyelőtt  28 lakásba törtek be, addig tavaly már 66-ba. Palicz András városi rendőrkapitány elmondta, hogy a lakásbetörések meredek emelkedésének oka, hogy kiszabadult a börtönből egy korábban épp emiatt elítélt személy. Az év eleji betöréssorozat akkor állt meg, amikor ez az ember visszakerült a rácsok mögé.

A város tavalyi közrendjéről és közbiztonságáról szóló tájékoztató adatai szerint egyébként tavaly a korábbi évhez képest csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a városban. Míg 2015-ben 946, addig 2016-ban már csak 878 bűncselekményről szerzett tudomást a hatóság.

A makói kapitányság nyomozáseredményességi mutatója azonban 14 százalékkal romlott, hiszen míg 2015-ben 80,5 százalékos volt, addig tavaly már csak 66,5. Ez azt jelenti, hogy 100 bűncselekmény elkövetője közül 2015-ben 81-et találtak meg, addig tavaly csak 67-et.

A makói kapitányság nyomozáseredményességi mutatója magas a testi sértés, a garázdaság, az önbíráskodás és a rablás kategóriában. A kiskorú veszélyeztetettsége miatt indult eljárásokban minden elkövető kilétére fényt derítettek. Csökkent azonban az eredményességük a kifosztással, orgazdasággal és rongálásokkal kapcsolatos ügyekben Ennek ellenére a 100 ezer főre jutó bűncselekmények száma folyamatosan csökken, tavaly volt a legkisebb.

Kis mértékben nőtt a lopások száma, de továbbra is jellemző a fokhagyma- és a terménylopás. De növekszik az elsősorban fiatalok által elkövetett garázdaságok száma. A kapitány megállapította, hogy a bűncselekmények jellege a vétségek, azaz a társadalomra kevésbé veszélyes bűncselekmények felé mozdult el.

A kiemelten kezelt bűncselekmények száma:

 Forrás: mako.hu

 [totalpoll id=”99325″]