Belföld Hírek Makó

Május 31-ig kell elkészíteni a Hagymatikum bővítése terveit

A kormány azt a fejlesztési programot támogatja Makón, melyet 2014-es helyhatósági kampányban Farkas Éva Erzsébet tett le Orbán Viktor asztalára – derült ki a Lázár Jánossal a Makói Városi Televízióban tegnap este sugárzott beszélgetésből. A térség országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy a makói ellenzék szemében „nemkívánatos személy” hódmezővásárhelyinek lenni.

MH-Makó

A kormány pontról pontra azt a programot tartja be, mellyel a várossal megállapodott, illetve amit a polgármester asszony a miniszterelnök asztalára tett még a választások előtt. Makó a kormányban jó szövetségesre lelt. Ilyen nagyságú fejlesztésekre csak kormányzati pénzekből az elmúlt 27 esztendőben nem volt példa – mondta a Makói Városi Televízió tegnap esti Fogadóóra című műsorában Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette, szeretnék erősíteni a város oktatási, egészségügyi funkcióit, ezért fontos a makói iskolák felújítása, vagy a makói kórház megkezdett fejlesztésének folytatása.

– Persze ezeket is éri kritika, hiszen hódmezővásárhelyinek lenni Makón majdnem persona non gráta (nemkívánatos személy – a szerk.) státus. Ha jó olvasom, a makói politikai ellenfeleim számára a legnagyobb baj velem, hogy hódmezővásárhelyi vagyok, pedig segíteni akarok Makónak és azon dolgozom, hogy egy közös régió legyünk, azaz Makó és Hódmezővásárhely nagyon jól tudjon egymással dolgozni. Most az ellenzék egyik legnagyobb baja, hogy a makói könyvtár építésén vásárhelyi és makói vállalkozások együtt dolgoznak majd. Nem értem, ez miért probléma, miért lenne jó, ha azt budapestiek vagy szegediek építenék, hiszen az elmúlt 27 évben nem alakult ki Makón olyan építőipari kapacitás, mely a könyvtár vagy a fürdőépítést meg tudná valósítani. A legfontosabb cél, hogy legyen makói építőipari kapacitás, hiszen lesznek fejlesztések, s jó lenne, ha azokat makóiak építenék meg. Az nagyon fontos, hogy a makói önkormányzat úgy írja ki a pályázatokat, hogy a győztesnek makói vállalkozásokkal kell együttműködnie – mondta.

Közölte, hogy a fürdőfejlesztés terveit május 31-ig kell elkészíteni, s a kormányt ezt követően dönt a támogatásáról, s ezt a támogatást a miniszterelnök megígérte. Kiderült, hogy az Erdei téri sportpályát a tervek szerint május 28-án avatják fel.

– Makón is jelentős béremelések voltak az utóbbi időkben, s ma már egy itteni vállalkozónak, ahhoz, hogy munkaerőt kapjon, meg kell fizetnie a munkavállalókat – mondta Lázár János. – Húsz éven keresztül úgy működött Magyarország, hogy az alacsony fizetések jelentették az ország versenyelőnyét. Most a technológia, a hatékonyság, az innováció és a termelékenység kell, hogy versenyelőny legyen. 2010-ben Makón 1680 regisztrált munkanélküli volt, ma 800 van. A kormány milliárdos segítséget adott makói vállalkozásoknak, hogy azok új munkahelyeket teremtsenek, azaz az új munkahelyeket nem a közmunka teremtette – tette hozzá.

Elmondta, hogy a jövő évi költségvetés fejlesztési forrásainak köszönhetően újítják fel a Makó és Maroslele közötti utat, zajlik a makói új elkerülőút tervezése, és előkészítése, kerékpárút épül Makó -Maroslele és Hódmezővásárhely közt, de sokat költenek majd az intézmények fejlesztésére. De a fejlesztések közt szerepel a könyvtárépítés és a fürdőfejlesztés is, Makovecz Imre nélkül a Makovecz-féle városfejlesztés valósul meg. Makó a Hagymaház és a Páger mozi felújítására is kapott pénzt a kormánytól.

Szó esett még a felsőoktatási törvényről, Soros Györgyről, a migrációról, a betelepítésről, a fizikai és jogi határzár hatásáról, a nemzeti konzultációról a tram-trainről, a 2018-as költségvetésről, a béremelésekről, de még arról is, miért volt érdekes, a Csíki sör ügye. A teljes beszélgetés itt tekinthető meg.

Az adást egyébként ma este 6-kor, és vasárnap este 6-kor is megismétlik.