Hírek Makó

Vállalkozói fórum a Makó számít rád programról

Jövő héten kerülnek kiküldésre a hiányszakmákat felmérő kérdőívek a vállalkozásoknak. Az ösztöndíjprogramban azok a pályázók fognak előnyt élvezni, akik a cégek által javasolt szakmákban dolgoznak, vagy tanulnak.

Nagy Szabolcs – Makó

Márciusban döntött a testület a Makó Számít Rád ösztöndíjprogram elindításáról, amelynek célja, hogy helyben tartsa a fiatalokat. 10 millió forintos keretből 60 fiatalt támogat az önkormányzat, akik középiskolában, vagy felsőoktatásban töltik utolsó évüket. Tanulmányaik befejeztével, ha makói cégnél helyezkednek el, vagy a városban indítanak vállalkozást, akkor további egy évig jár nekik a támogatás, amelynek összege nettó 30 ezer forint havonta. A programba a helyi vállalkozásokat is bevonta az önkormányzat.

– A jövő héten kerül kiküldésre több mint ötszáz vállalkozóhoz egy olyan kérdőív, amely a hiányszakmákat hivatott felmérni. Szeretnénk felülvizsgálni a szakképesítési területeket, hogy mire lenne szükség, milyen szakembereket keresnek a vállalkozások. Az ösztöndíjprogram kihirdetéséig ezt összesítjük, és azok a pályázók fognak előnyt élvezni, akik a cégek által közölt hiányszakmákban dolgoznának – tudtuk meg Farkas Éva Erzsébet polgármestertől.

A vállalkozói fórumon ennek részleteiről is tájékoztatták a helyi munkáltatókat. Tóth István, a Váll-Ker Kft. igazgatója – aki a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke is egyben -, jó kezdeményezésként értékelte az ösztöndíj létrehozását. Mint megtudtuk tőle, miután a Galamb József Szakképző Iskola kizárólag a mezőgazdasági képzésekre kezdett koncentrálni, az építőipar és a vendéglátás oktatása visszaesett Makón. Ezt részben orvosolni tudták a HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium képzései, de ennek további erősítésére lenne szükség.

– Sok szülő nehezen tudja finanszírozni a gyerekei tanulmányait, nekik nagy segítség lesz az ösztöndíjprogram. Az egyre inkább beinduló duális képzésnek is rengeteg előnye van, mert a tanulók ott tudnak igazán szakmát megismerni, ahol a termelés folyik, ahol korszerű gépek vannak. Ezeknek a gépeknek a kezelésére, karbantartására pedig szakemberekre van szükség – fogalmazott Tóth István, a Váll-Ker Kft. igazgatója, aki a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke is egyben.

A vállalkozói fórum vendége volt a Csongrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja is. Juhász Tünde szerint ma már egyértelmű, hogy jelentősen megváltozott a munkaerőpiac Magyarországon, számos ágazatban munkaerőhiány alakult ki, ezért helyi szintű kezdeményezéseket kell indítani, amelyet a kormányhivatal is minden eszközzel támogat.

– Ez az ösztöndíjprogram egy nagyon jó eszköz, én biztos vagyok benne, hogy helyben segíteni fog. Én abban látom az lehetőséget, hogy minél szélesebb körű összefogás legyen, minél több szereplő tegye bele a saját képességét, tudását a munkaerőhiány megoldásába. Azért példaértékű a makói kezdeményezés, mert itt összekapcsolódik az önkormányzat, az oktatás, és a vállalkozási szféra – mondta el a kormánymegbízott.

Juhász Tünde hozzátette, a munkaerőhiány mellett további problémát jelent, hogy a munkanélküliek, és az álláshelyek sok esetben elkülönülnek országosan, vagyis a szakemberek nem ott élnek, ahol éppen szükség lenne rájuk.