Makó Színes

A természet vendégei voltak a katolikus iskola diákjai

Először szervezett közös természetvédelmi napot Makón a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, és az Alföldvíz Zrt. Az iskolások egy terepasztalon nyomon követhették a víz útját, és a madarak gyűrűzésének fortélyait is megismerték.

Nagy Szabolcs – Makó

Évente több nagy rendezvényt szervez a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatósága a környezetvédelem, és a környezettudatosság jegyében. A Maros-menti madárdalos délelőtt elnevezésű természetvédelmi nap idén először került megszervezésre Makón.

– Ezzel is szeretnénk közelebb hozni az emberekhez a természetet. Helyi általános iskolákat, és óvodákat kerestünk fel elsősorban, ezt a későbbiekben kibővítjük majd a környékbeli intézményekre, de családokat is nagyon szívesen látunk – tudtuk meg Janó Gizellától a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési ügyintézőjétől.

Egy tábla csoki 17 ezer liter vizet emészt fel.

A nemzeti park és az Alföldvíz Zrt. tavaly kötött együttműködési megállapodást arról, hogy közösen szerveznek környezettudatosságra nevelő rendezvényeket. Eddig hasonló programok többnyire Békés megyében voltak, tudtuk meg a cég PR irodavezetőjétől, ezért is csatlakoztak szívesen a makói természetvédelmi nap ötletéhez.

– A békéscsabai központi laboratóriumból hoztunk kémiai és biológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközöket, illetve egy terepasztalt is megmutatunk a gyerekeknek, amelyen a csapvíz útját követhetik nyomon egészen a kinyerésétől a természetbe való újra visszajuttatásáig – mondja Diós Zsolt.

A gyerekek a természetvédelmi napon azt is megtudhatták, mit jelent a vízlábnyom. Ez mutatja, hogy egy-egy általunk használt termék előállításához mennyi vízre van szükség. Az ábrákról például az is kiderült, hogy egy tábla csoki mintegy 17 ezer liter vízbe kerül a földnek, ami ha belegondolunk, elképesztően nagy szám.

Fekete rigót gyűrűz a nemzeti park természetvédelmi tájegység-vezetője.

A nemzeti park munkatársa a természetvédelmi területen felállított madárhálót is megmutatta a diákoknak, és azt is elmesélte, miért fontos a madarak gyűrűzése.

– Én nem túl sokat szoktam a természetben járni, de a mostani program nagyon jó volt. A legjobban az tetszett, ahogyan befogják a madarakat, és meggyűrűzik őket – mesélte Kothencz Petra, a Makói Katolikus Általános Iskola és Óvoda nyolcadikos diákja.

Lovászi Pétertől megtudtuk, a Maros-part a kirándulók, és futók által szívesen látogatott hely Makón, néhány szabályt viszont be kell tartani, hogy feleslegesen ne ijesszük meg az ott élő állatokat

– Érdemes az ösvényeken maradni, nem feltétlenül az eltévedés miatt, hanem, hogy ne zavarjuk az állatokat. Éppen ezért nem illik hangoskodni sem, akkor lehet látni a madarakat, őzeket, a gyepterületen a nyulakat. Azt szoktuk mondani, hogy amikor elmegy az ember kirándulni, akkor vendégségben vagyunk a természetben, az állatoknál – mondja Lovászi Péter.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi tájegység-vezetője azt is javasolja, ha az erdőkben kirándulva fiatal állatokra bukkanunk, azzal tesszük a legjobbat, ha ott hagyjuk őket, ahol találtuk, mert a jó szándékú segítségnyújtás is az állatok elpusztulásához vezethet.

navigate_before
navigate_next