Belföld Hírek

Jövőre 8,8 százalékkal emelkedik a nettó átlagkereset

35 év alatt ingyenessé teszik az első nyelvvizsgát, 470 ezernél többen küldték vissza a nemzeti konzultációs ívet, jövőre 3 százalékkal emelik a nyugdíjakat és már csak 600 illegális bevándorló van Magyarországon. A paksi szerződések jelentős részét is nyilvánossá teszik – erről is beszélt Lázár János, a mai kormányinfón.

MH összeállítás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt tartja a szerdai brüsszeli vita legfontosabb eredményének, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány megvédte az ország érdekét. – Ha Orbán Viktor nem ment volna el az Európai Parlament ülésére – ahol az egyik napirendi pont a magyarországi helyzet volt -, akkor “felmossák a padlót velünk” – mondta.

A felsőoktatási törvény módosítása miatt indított európai bizottsági kötelezettségszegési eljárás ügyében Lázár János arra hívta fel a figyelmet, hogy a brüsszeli testület nem a tanszabadságért, hanem üzleti kérdések miatt – a szolgáltatások szabad áramlásáért – fejezte ki aggodalmát. Hozzátette: a helyzet megvitatása után Magyarország kész arra, hogy az európai uniós jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények. Szerinte egyébként mindenki láthatja, hogy nem a felsőoktatás, hanem valójában Soros György sorsáról van szó, nem a felsőoktatás, hanem a spekuláns érdekei kerültek veszélybe.

A jelenleg is zajló nemzeti konzultációról a miniszter azt mondta, hogy a visszaküldött kérdőívek száma meghaladta a 470 ezret, 52 ezren pedig az interneten mondták el véleményüket.

Lázár János nem értette, hogy az Európai Bizottság hogyan fogadhatta azonnal és különleges körülmények között Soros Györgyöt. – Jó lenne, ha Magyarország ügyeit is ilyen gyorsan intéznék – jegyezte meg. Közölte: munkacsoport alakul a jogi határzár vizsgálatára, lévén ezt is vizsgálja Brüsszel. Ismét nyomatékosította, hogy Magyarország nem megszervezni, hanem megállítani akarja a bevándorlást. – Azt gondoljuk, hogy a magyar családok támogatása oldja meg a munkaerő problémákat, nem a bevándorlás – mondta.

A tranzitzóna szerinte megfelel az emberi jogoknak, hiszen azt Szerbia felé bármikor elhagyhatják a menedékkérelmet beadók. A nemzeti konzultációban azt kérik az emberek véleményét, hogy lemondjunk-e nemzeti szuverenitásunk egy részéről, pl. az adómegállapítás jogáról?

Aki elfogad külföldről pénzt, az nem szégyellheti, hogy nyilvánosságra hozza azt. Semmi mást nem akar a kormány, mint ezt. Vannak olyan szervezetek, a Helsinki Bizottság és a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), melyek részt vesznek a közvélemény alakításában, befolyásolják az ország működését – jelentette ki.

Elmondta, hogy a jogi határzár jelentősen lecsökkentette az illegális bevándorlók számát, már csak 600-an vannak az ország területén. 108-an megkapták a védelemről szóló döntést.

Közölte: május 2-án benyújtja a kormány költségvetését, melyet a teljes foglalkoztatás, a családok támogatása és a biztonság garantálása jellemez. Úgy sikerül az országot fejleszteni, hogy közben csökken az államadósság – mondta. Ismét megerősítette, hogy a minimálbér 138 ezer forint lesz és 180 ezer a garantált bérminimum. A nettó átlagkereset 8,8 százalékkal emelkedik. Az egészségügyi hozzájárulás is jelentősen csökkenni fog, de csökken a hal és az internet áfája és a jövedéki adó is.

Eddig 512 uniós pályázati felhívás jelent meg, 128 ezer pályázat érkezett be, 34 ezret támogatnak 5000 milliárdról döntöttek, 2000 milliárdra várnak még.

Lázár János bejelentette kezdeményezte, hogy jelentősen csökkentik a paksi beruházásokkal kapcsolatos dokumentáció titkosítását, nagy részét nyilvánossá teszik.

A Brexittel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország célja, hogy a Nagy-Britanniába dolgozó magyarok ne kerüljenek hátrányban, a britek kilépését követően.

A miniszter azt is elmondta: 80 méter mélységig nem kell a lakosságot ellátó kutakat engedélyeztetni – ezt a javaslatot viszik be a parlamentbe. Aki eddig befizetett pénzt az engedélyeztetési eljárás során, az kapja azt vissza. A mezőgazdasági felhasználást sem korlátoznák. Bejelentette: 35 éves korig ingyenessé teszik az első nyelvvizsgát.