Hírek Makó Színes

Bűnmegelőzési program indul Makón

A makói önkormányzat és a rendőrkapitányság a „Bűnmegelőzési projektek megvalósítása” kiírásra nyújtott be pályázatot a Belügyminisztériumhoz. A „Településbiztonság” témakör megvalósításához közel 1,5 millió forintot nyertek el: ennek köszönhetően több program is lesz a nyár folyamán ehhez kapcsolódóan.

Gajáta Fanni – Makó

A „Településbiztonság” témakörben számos programot nyújt az önkormányzat és a helyi rendőrkapitányság közösen a városban és a térségben élők számára. Ahogy Farkas Éva Erzsébet polgármester a délelőtti sajtótájékoztatóban elmondta, májustól augusztus végéig önvédelmi képességet erősítő tájékoztató műsorok, előadások és rendőrségi bemutatók is lesznek. A város kulturális, sport és szabadidős létesítményeiben, illetve a helyi oktatási intézményekben is rendeznek önvédelmi képzéseket.

– A bűnmegelőzési projekt célcsoportjai elsősorban a gyermek- és fiatalkorosztály, illetve az idősebb korosztály. Olyan programmal is készülünk, amely kifejezetten a nők számára szól – tette hozzá a polgármester.

A projekt nyitóprogramja május 16-án, a Hagymatikum Gyógyfürdőben lesz, ahol interaktív közbiztonsági kvízműsoron vehetnek részt a nyugdíjasok és fürdőzők. Májusban tíz oktatási intézményben rendkívüli osztályfőnöki órát tart a rendőrkapitányság szakértője. Júniusban három programon vehetnek részt az érdeklődők: rendőrségi bemutató, önvédelmi képzés és érzékenyítő előadás is lesz.

Decsiné Oláh Zsuzsanna, a Makói Rendőrkapitányság rendőr-főtörzsőrmestere és bűnmegelőzési előadója fog ellátogatni a városi iskolákba. Elmondta, a rendhagyó órákon fel szeretné hívni a gyerekek figyelmét a nyár és fürdőzés veszélyeire. Ezek mellett arról is beszélni fog, hogy hogyan ne váljanak áldozattá, hogyan ismerhetnek fel veszélyhelyzeteket a fiatalok is.

Palicz András rendőrezredes és a Makói Rendőrkapitányság kapitányságvezetője kiemelte, az interaktív előadásokra érdemes elmenni, hiszen ezek által is megelőzhetőek a bűncselekmények. Emellett már elérhető egy kvíz is: a kitöltők közt értékes ajándékokat sorsolnak ki.

A város honlapján már elérhető a Bűnmegelőzési Program Makón elnevezésű oldal, ahol fontos információkat olvashatnak az érdeklődők.