Hírek Makó

Vajon mit vall majd a makói MSZP-s politikus?

Megkezdődött a tárgyalása a vádirat szerint 41 millió forint vagyoni hátrányt okozó haveri bérletosztásnak. Szegedi főjegyző, alpolgármester, kabinetfőnök vádlottként, makói MSZP-s politikus tanúként járhat Gyulára.

Nagy Szabolcs – Gyula

Az ügyészség vádirata szerint jelentős vagyoni hátrányt sikerült összehozni néhány szegedi önkormányzati alkalmazottnak, és tisztviselőnek azzal, hogy 2008 és 2012 között ingyen osztogattak olyan parkoló bérleteket, amelyeknek piaci ára évente 186-246 ezer forint között volt.

Minden évben vezetői értekezleteken döntötték el, kik részesülhetnek ebben a juttatásban, ám ennek írott nyoma sehol sem maradt.

– A vezetői értekezlet kapcsán meghívó, az elhangzottakról, az ott meghozott döntésekről jegyzőkönyv, vagy más írásos feljegyzés nem készült. A vezetői értekezlet tagja volt 2008 és 2012 év között a polgármester, az alpolgármesterek, a jegyző a polgármesteri kabinet vezetője, vagy eseti jelleggel az adott ügyet érintő egyéb munkatársak a polgármesteri hivatalból. – ismertette a vádiratot a tárgyalás első napján Kiss-Szabó Szilvia, a Szegedi Járási és Nyomozóügyészség ügyésze.

Úton a tárgyalásra. (Jobbról balra Mózes Ervin főjegyző, Solymos László alpolgármester, mellette takarásban Kalmár Gábor kabinetfőnök.)

A Gyulai Járásbíróságon egy makói politikusnak is tiszteletét kell majd tennie a közeljövőben. Név szerint Gazdag János, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőnek, aki három egymást követő évben, 2008-2010 között kapott ilyen ingyen bérletet a szegedi városházától.

Az ügyben feljelentést tevő jogász szerint az osztogatásról Botka László polgármesternek is tudnia kellett, ahogyan arról is, hogy erre a legtöbb kedvezményezett nem jogosult.

– Botka László tudta és közreműködése nélkül ez az ügy, amely miatt a szegedi városvezetés tagjai a vádlottak padjára ülnek, nem történhetett volna meg. Nem gondolom, hogy a polgármester által összehívott, időközönként az általa vezetett vezetői értekezlet olyan döntéseket tud hozni, amelyekről a polgármesternek ne lenne egyértelmű tudomása – hangsúlyozta Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A per hamarosan folytatódik a tanúk és vádlottak meghallgatásával, kíváncsiak leszünk, Gazdag Jánosnak a bíróság előtt megváltozik-e a véleménye a kérdésben. Amikor korábban beszámoltunk a parkoló botrányban érintettségéről, telefonon mindössze annyit közölt velünk, hogy „hülyeségre nem kíván reagálni”. Az, hogy az ügy idáig eljutott, mindenesetre azt bizonyítja, hogy az ügyészség szerint nem hülyeségről van szó. A bíróság pedig majd eldönti, hogy osztogatásról, vagy fosztogatásról volt szó a szegedi vezetői értekezleteken.