Hírek Makó

Nem tudják „kilakoltatni” a Bajcsy játszótéren élő a hajléktalant

A gyermeknapon adják át a Petőfi parkban a mozgáskorlátozott játszóteret, 100 millióból modernizálják és bővítik a mára elavult városi térfigyelő rendszert és májusban indul a városi könyvtár építése és a járdaépítés is – derült ki a testületi ülés napirend előtti részében. Palicz András városi rendőrkapitányt hiába kérdezték, nem mondhatott semmit városház mellett történt halált okozó testi sértésről. Hadik György képviselő azonban elárult egy újabb részletet.

Korom András – Makó

A délelőtt 9-kor kezdődött testületi ülés napirend előtti részében Weszelyné Végsheő Henriett (Fidesz-KDNP) képviselői indítványként vetette fel, hogy a Makói Medáliákkal kapcsolatban gondolják át, hogy Makón lakó, makói fiatal számára adják azt ki és nem feltétlen első kötetes szerzőnek. (Jelenleg csak elsőkötetes szerző kaphatja, bárhol is él.)

Farkas Éva Erzsébet polgármester erre azt mondta, a javaslat illeszkedne a Makó számít rád programba, kérte, hogy írásban tegye meg javaslatát. Bejelentette: a május 28-i gyereknapon, délután 3-kor adják át a mozgáskorlátozott játszóteret a Petőfi parkban. Az eszközöket az egészséges gyermekek is használni tudják.

Czirbus Gábor elmondta, eddig több mint hatezer szelektívhulladék-gyűjtőt osztottak ki. Közölte: május 1. után indul és szeptember 30-ig befejeződik a 30 makói járda építése, a 100 milliós munkát 4 makói vállalkozó végzi.

Hadik György (Fidesz-KDNP) elmondta májusban kezdődik a Makovecz könyvtár építése. Az ügyrendi, pénzügyi bizottság szakértői javaslat alapján megjelölte a kivitelezőt. Elmondta 2,66 milliárd érkezett Lázár János révén a kormánytól erre a célra a városba, de 130 millió érkezett a Hagymaház, és 600 millió a Páger Mozi átalakítására. Kérte a makói gyermek és újszülött ellátás javítására  május 7-én rendezendő jótékonysági koncert sikere érdekében a helybéliek segítségét. Kérte, hogy minél többen vegyenek jegyet a koncertre.

Farkas Éva Erzsébet közölte: várhatóan május 8-án írják alá a könyvtár építéssel kapcsolatos szerződést. A lakosságot széles körben tájékoztatják majd a munkálatok miatt várható helyzetről. Toldi János (Fidesz-KDNP) elmondta: A héten vagy a jövő héten átadják a Kálvin téri és a Szirbik Miklós utcai parkolókat, amely érdekében csapadékelvezető árkot is lefedik.

Zeitler Ádám (Jobbik) ismertette, hogy Szabó Józseffel, a párt alelnökével nemrégiben közösen, segítő szándékkal végigjárták a makói játszótereket, hogy felmérjék azok állapotot, s az így készült a városnak átadott összefoglalóba az ott lévő gyerekek észrevételeit is beírták.

Farkas Éva Erzsébet felhívta a figyelmet arra, hogy a város minden tavasszal, legkésőbb gyereknapig, elvégzi a játszóterek karbantartását. Nagy Nándor, a Városgazdálkodási Nkft. vezetője a polgármester kérésére megerősítette, ők is végigjárták mindet, hogy észleljék a hiányosságokat és folyamatosan javítják azokat. Ezeket a fogyasztóvédelem is ellenőrzi. Kérte, ha bárki hiányosságot lát a játszóterekkel kapcsolatban, azt jelezzék a cégnek vagy a városházának. Czirbus Gábor erre reagálva elmondta: Toldi János 2 éve a Bajcsy lakótelepen épített képviselői alapjából játszóteret. Az alpolgármester hozzátette: tavaly ő is vett eszközöket a Hunyadi és Tömörkény utcai játszótérre, idén a Kölcsey és a Szent Gellért utca kereszteződésében szeretne játszóteret építeni szintén a képviselői alapjából.

Kádár József képviselő (Fidesz-KDNP) szóvá tette, hogy az újvárosi játszótér kerítését többször is megrongálta valaki. Azt kérte mindenkitől, hogy azokat a játszóeszközöket használják, mely az életkoruknak megfelelő. Azt is elmondta, szeretné, ha az elkerülő úton is közlekedhetnének a mezőgazdasági járművek.

Hadik György 20 ezer forintot ajánlott fel a mozgássérült játszótér támogatására, felhívta erre Zeitler Ádám figyelmét is. Mire az is felajánlott 20 ezret.

Palicz András városi rendőrkapitány adott tájékoztatót a város tavalyi közbiztonsági helyzetéről, s a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről. Kiderült, 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények száma folyamatosan csökken a városban. Míg 2015-ben 946, addig tavaly már csak 878 bűncselekmény vált ismertté. A térfigyelő kamerák közül azonban egyre több romlik el.

Török Miklós (DK) képviselő azt kérdezte tőle: Milyen a rendőrök román és szerb nyelvismerete, tudnak-e segíteni a turistáknak? Palicz András elmondta: 7 éves a városi térfigyelő kamerarendszer. Telepítésekor mindenki a csodájára járt, ma már fejlesztésre szorul. Török Miklós (DK) kérdésére elmondta: szerveznek a rendőröknek nyelvoktatást, jellemzően angolul tanulnak a kollégái, de most indul a román nyelvtanfolyam. Szintén a kérdésre közölte: a büntetést bármilyen nyelven ki tudják szabni, ahogy segíteni is bárkinek tudnak. Farkas Éva Erzsébet pedig közölte: a városi a kamerarendszer fejlesztése több mint 100 millióba kerül, ezt 5 év alatt akarják megtenni, s új céggel szerződnek. Czirbus Gábor javasolta a minél gyakoribb rendőri jelenlétet a városban, s megköszönte a kapitány 10 éves munkáját.

Toldi János (Fidesz-KDNP) szóvá tette, hogy kezdeni kellene valamit a Bajcsy lakótelepen élő, négy-öt kutyát is sétáltató hajléktalannal. Zeitler Ádám szerint a férfi a játszótér csúszdás kis házában „lakott” a télen.

Palicz András elmondta, a hajléktalant a rendőrség nem kötelezheti, hogy a hajléktalanszállásra menjen. A polgármester hozzászólásából pedig kiderült, hogy a városnak nem kötelező, de vállalt feladata az ilyen helyzetbe kerültek segítése. Kérte az illetékes munkatársait, hogy ismét keressék fel a hajléktalant.

Zeitler Ádám szerint kemény kézzel kell fellépni azokkal szemben, akik nemrég a városháza Úri utcai bejárata közlében előtt agyonvertek egy férfit. Farkas Éva Erzsébet arra kérte a kapitányt, adjon tájékoztatást a városház melletti halált okozó testi sértésről. Palicz András azonban közölte: a folyamatban lévő nyomozásról nem mondhat semmit, de nem is, tud, mert a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja ez ügyben az eljárást. Hozzátette: szakértői véleményekre várnak, s az eset körülményeit vizsgálják.

Hadik György képviselő viszont elmondta: úgy tudja, (öten voltak egy ember ellen, s az áldozat egy ütés után esett olyan szerencsétlenül, hogy később meghalt.

A testület elfogadta a rendőrkapitány, majd Éberhardt Gábor, a Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség parancsnoka a tavalyi tevékenységekről szóló beszámolóit.

A képviselők döntöttek arról, hogy együttműködési megállapodást köt a város a makói polgárőrökkel és 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást ad nekik. Szabó Sándor, a jegyzői iroda vezetője elmondta, a polgárőrök segítségével a renitens magatartást szeretnék kiszűrni. Dobó István, az egyesület elnöke közölte: szeretnék a város egészére kiterjeszteni a szolgálatukat.

A testület döntött arról is, hogy 250 ezer forinttal támogatja a makói gyermek- és újszülött ellátást. Kallai Árpád, a kórház főigazgatója elmondta, hogy az ügy érdekében Szentpéteri Csilla május 7-re koncertet szervezett erre a célra. Kétmilliós bevételt várnak, s az összegből az újszülöttek sárgaságát kezelő kék fény ágyat, újszülött lélegeztető berendezést, illetve más műszereket vásárolnak.

A testület már ebéd után kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a Hagymatikumot, elfogadták az országzászló felállításával kapcsolatos szakvéleményt, ahogy azt is, hogy a fürdő bejárata közelében nyissanak utcai bejáratot a Nyugi bárba. A testület idén is pályázik szociális tűzifára.

A testület véleményezte a JAG igazgatói pályázatát, s végül nem támogatta az egyedüliként induló Rója István jelenlegi igazgató újbóli megbízását. Írásunk a vitáról külön olvasható.