Makó

Így bukott el Rója István igazgatói pályázata

A makói képviselő-testület 6:3 arányban nem támogatta, hogy a szakminisztérium újabb 5 esztendőre  ismét Rója Istvánt nevezze ki a József Attila Gimnázium élére. Pedig egyedül csak ő pályázott és maga mögött tudta a tantestület, az alkalmazotti testület, a szülői munkaközösség, a diákszervezet teljes támogatását. A szavazásnál Gáspár Sándor (MSZP) tartózkodott, Rója mellett állt Zeitler Ádám, Török Miklós és Marosvári Attila.

Korom András – Makó

Egyedül csak Rója István, jelenlegi intézményvezető adta be a JAG igazgatói pályázatát , melyet a képviselő-testületnek is véleményeznie kellett. Dönteni azonban majd a szakminisztérium fog róla.

Farkas Éva Erzsébet polgármester az ezzel kapcsolatos napirend elején azt mondta, nem támogatja a pályázatot, mert az elsősorban a múltról szól, nincsenek benne jövőbeli célok, kevés az innovatív gondolat. Úgy vélte, a vezetői elképzelések inkább a 22 évnyi rutinra utalnak, ez pedig nem elegendő egy újabb 5 éves megbízáshoz.

Rója István – aki 37 esztendeje szolgálja a várost – erre azzal reagált, hogy a 60 oldalas pályázatban a realitásokat írta le. Hozzátette: az iskola tantestülete tele van fiatal, innovatív kollégákkal, amihez párosul az ő szakmai tapasztalata van. Az ülésen jelenlévő Balázs József tankerületi igazgató hangsúlyozta, számukra is fontos az innováció, tehetséggondozás, és fontosak tovább tanulási mutatók. Az igazgatói pályázattal kapcsolatos döntést pedig később hozzák meg.

Zeitler Ádámot egyenesen megdöbbentette a polgármester álláspontja. Szerinte az a legfontosabb, hogy a gimnázium tanárai, diákjai és szülei kit támogatnak, azok pedig, a jelenlegi igazgató mellett állnak.

Török Miklós (DK) úgy vélte: a JAG stabil oktatási intézmény, s ez jórészt Rója Istvánnak köszönhető. Marosvári Attila (PSZM) pedig azt mondta, amikor meglátta, hogy két határozati javaslat van, már akkor tudta, hogy a fideszes többség nem fogja támogatni az újraválasztást.

Czirbus Gábor alpolgármester kevesellte a számokkal alátámasztott adatokat a pályázatból. Abból arra sem kapott választ, hogy milyen kapcsolatot ápol a gimnázium a város és a térség általános iskoláival. Azt sem értette, miért van olyan sok más városban tanuló makói középiskolás?

Toldi János (Fidesz-KDNP) szerint sincs jövőképe a beadott pályázatnak.

Weszelyné Véghseő Henriett (Fidesz-KDNP) pedig azt nem értette, miért nem adott be más pályázatot?

Rója István elmondta, bár folyamatosan járják a város általános iskoláit, de azt azok nagyon nehezen tolerálják, ha a JAG elcsábítja a negyedikeseiket. Hozzátette, a mindössze 30 kilométerre lévő Szeged az ország harmadik legnagyobb városa, tele van jó iskolákkal, ezért képtelenség azokkal versenyezni.

Zeitler Ádám úgy vélte, hogy nem a JAG tehet róla, hogy a fiatalok diploma megszerzése után nem jönnek vissza a városba. Marosvári Attila pedig azt mondta, hogy a felesége hosszú évtizede tanít angolt a JAG-ban, így van némi tapasztalata. Eszerint az a gyerekek, aki meg akarja tanulni az idegen nyelvet, az meg is fogja.

A képviselők közül csak 3-an támogatták, 6-an pedig nem Rója István igazgatói pályázatát, az MSZP-s Gáspár Sándor tartózkodott, azaz a testület végül nem támogatta azt.

[totalpoll id=”99110″]

13 Responses

 1. A fideszes képviselők jobban is megerőltethették volna magukat. Ha hiányolják a jövőképet, akkor hadd kérdezzem már meg őket, hogy milyen jövőképet is vázolt fel a fidesz 2010-ben és 2014-ben? Ugyanazt: a nagy büdös semmit. Ennyit erről a szánalmas közjátékról.

 2. El kényelmesedett és kellenek uj lelkes pedagógusok

 3. A KERI után a JAG-ot is tönkre teszi a FIDESZ? 🙁

 4. Teljes meggyőződéssel mondhatom,hogy RójaIstván igazgató úr a megfelelő ember erre a feladatra.Nem csak a gyerekek teljesítményével foglalkozik,hanem a lelki világukkal is.Az én gyerekem a Radnóti gimnáziumban kezdte tanulmányait,ami egy teljesítmény és pénz orientált suli.Kimarták a suliból,lelkileg megalázták.Az igazgató úr adott neki egy esélyt és azóta sikeresen éretségizett,felsőfokú nyelvvizsgával.Nem tudok a tanárúrnál megfelelőbb személyt elképzelni a suli élén.Tisztelettel:Kerekes Tiborné,Apátfalva

 5. Nagyon sajnálom ,és teljesen tisztán látszik ,hogy politikai háttere van ennek az ügynek! Vajon melyik párt képviselőjének az ismerősét szeretnék be ültetni az igazgatói székbe? Öt évvel ez előtt,a JAG-ban, mint szülői
  munkaközösségi tag is felháborodtam (többek között )azon ,hogy miért kell ezt csinálni egy olyan köztiszteletben álló emberrel, mint Rója István.Na ezért mennek el a fiatalok ebből az országból,mert itt ha valaki jól csinál valamit, azt el kell távolitani,vagy ha valami jól működik azt tönkre kell tenni.

 6. Szülőként ismertem meg Rója István tanár urat,miután egyik gyermekünk ott kezdte meg középiskolai tanulmányait. Pedagógus munkáját az érettségiig a lelkiismeretesség jellemezte;nem csak a tanulás folyamatában adott meg minden tanulónak,hanem emberi fejlődésüket is segítette,ha kellett szigorral,de tudott úgy jó “barát ” is lenni,hogy tanulói érezték ,minden az ő érdekükben történik.A szülői házzal is tartotta a kapcsolatot úgy is,hogy otthonában is meglátogatta diákjait.Mai napig is jó szívvel gondolunk rá.
  Örültünk,amikor kinevezték az intézmény vezetőjének,mert tudtuk,jó szellemiségben irányítja majd az intézményt.Lehet,hogy az nem tetszik a polgármester asszonynak ?
  A legfelháborítóbb számomra Gáspár Sándor MSZP-s képviselő”bátor ” kiállása” volt.No,de ez jellemző rájuk újabban;tartózkodunk,azt így is,úgy lehet magyarázni,ahogy számomra kedvezőbb lesz.Nem csodálom,hogy Makón így leszerepeltek,nincs tartásuk.

 7. Felháborodtam. A politika ismét szembe ment a józan ésszel. Rója István az elmúlt esztendőkben bizonyította, hogy kiemelkedő vezetője a gimnáziumnak. Egy ilyen ember pályázatát ítéli meg negatívan egy olyan városvezetés, akinek az első embere egy volt pedagógus, és aki csak szeretné, ha ekkora tisztelet és megbecsülés övezné, mint Rója Istvánt. Meggyőződésem, hogy utasításra szavaztak így a képviselők, hiszen a felhozott érvek a pályázat ellen igencsak megkérdőjelezhetők, tekintve az Igazgató Úr eddigi munkásságát. Ha leváltják, igencsak megnézném, hogy az utódjának milyen kötődése van a jelenlegi városvezetéshez. Nálam itt szakadt el a cérna. Kedves képviselők! Önök nem képviselnek senkit, pláne nem azokat, akik önöket megválasztották. Önök egy párt végrehajtói, önálló gondolkodás nélkül, és bátorság nélkül, hogy kiálljanak a körzetükben választók mellett. Ez nem demokrácia. Egy szavazatot biztos buktak, remélem megérte. Miért? Egyszerűen nem látok önökben jövőbeni célokat, nem elég innovatívak.

  1. U.i.: elfelejtettem mondani: Szégyelljék magukat!!! Nagyon!!!

 8. Egy sokat megélt , teli élet tapasztalattal ember mindennél többet ér vezetokent.Két gyermekem itt végzett, egyik doktorált ,most az ELTE n tanít,a másik diplomás PETŐS konduktor. Szerintem tudni fogja RÓJA Igazgató úr amikor már tovább kell adni a stafétabotot.

 9. A kérdés: Maradjon-e újabb 5 évre Rója István a JAG igazgatója? Igen, maradjon!
  A legalkalmasabb ember van a poszton! Nemcsak bizonyított az elmúlt évtizedekben, de az iskola az Ő “kézében” van a legjobb helyen! Helytelen döntés lenne mást kinevezni helyette, ami egyben a GIMNÁZIUM leépülését is jelentené. Nem hiszem, hogy a város el akarja veszteni jó hírű, kiváló intézményét. Döntsenek újra, az összes körülmények figyelembevételével, és szavazzanak bizalmat Rója Istvánnak újabb öt évre!

 10. Ahhoz a részhez szólnék hozzá, miért nem maradnak ott a fiatalok diploma után: mert nincsen miért ottmaradni. Azért, mert nincsen lehetőségük dolgozni abban a szakmában (sem), amit megszereztek. Sajnos ez igaz a diplomások nagy részére a Dél-Alföldön.
  A saját példám szerint: a Dunántúlon sikerült.

 11. Én a Jag 9./A osztályos tanulója vagyok. Nem beszéltem sokat Rója István igazgató úrral, de én úgy gondolom, hogy nála alkalmasabb ember, nagyon kevés van. Én, és merek még pár Jag-os névében beszélni, hogy igenis, Rója István igazgató úr legyen a következő5 évben! Nagyon sokat tesz az iskoláért, és igen is megérdemel ennyit! Igenis nagyon alkalmas erre a pozícióra!

 12. Gratulálok Képviselök.
  Csak igy tovább. A szakemberek helyére pártkatonákat!!! Igy épül a szép új világ.

Comments are closed.