Makó Színes

A makói optikus elárulja milyen a jó napszemüveg

A testünk mellett a szemünk UV védelme is nagyon fontos, ezért ne csak dísznek vegyünk napszemüveget. Ellátogattunk egy makói optikába, hogy megtudjuk, milyet válasszunk a nyárra.

Nagy Szabolcs – Makó

Strandolás, túrázás, sportolás. Csak néhány olyan dolog, amikor nem árt, ha kéznél van egy jó napszemüveg. A divatos márkáknak, mint minden más esetben, itt is borsos az ára, utánanéztünk, tényleg csak ezek védenek-e megfelelően, vagy jó lesz a nyárra egy piacon kapkodva összeszedett darab is.

A makói Gyöngyszem Optikában először is azt tudtuk meg, hogy az UV sugárzás csökkentése miatt védettségre mindenképpen szükség van. Jó ezt komolyan venni, mert például a szürke hályog kialakulását nagyban elősegíti a napsugárzás. Ha szemüveget választunk, azt mindenképpen érdemes kipróbálni napsütésben is, ha más nem, legalább tegyünk néhány lépést benne.

A gyártók ma már legtöbbször ellátják UV védelemmel a napszemüvegeket, de ettől függetlenül sok bóvli van még a piacon, amelyek mondjuk torzítanak, vagy hosszabb ideig viselve őket fejfájást okoznak. Nagy többségükben van legalább egy kis tájékoztató matrica, vagy cetli rajtuk, ezen a 400-as számot kell figyelni (nanométer), ez vonatkozik az UV védelemre.

Rögtön megmutatja ez a gép, megfelelő lesz-e a szemünk védettsége.

– Minden korosztály számára fontos a napszemüveg hordása az UV védelem miatt, sőt, aki állandóan szemüveget visel, kérjen fényre sötétedő lencsét, vagy ha ragaszkodik a fehér lencséhez, arra is kérhet védőréteget. Szerencsére az utóbbi pár évben nem találkoztam olyan napszemüveggel, amelyiken ne lett volna, még ha piacon is lett véve. Az olcsóbbakat viszont nem lehet javítani, ha kiesik egy csavar, vagy letörik a szára, akkor mehet a kukába. Érdemes rászánni az időt a kiválasztásra, és legyen fontosabb a lencse minősége, mint az, hogyan nézünk ki benne – javasolja Androvitz Erzsébet.

Az optikában ingyenesen bevizsgálják a behozott napszemüveget, jó választásként pedig a polaroid lencséset ajánlják, amely ez esetben nem a márkát takarja, hanem a keretbe illesztett lencse fajtáját. Ez ugyanis kioltja a merőlegesen beérkező fénysugarakat is, így például, ha vízfelületre nézünk vele, akkor nem a visszatükröződő napsugarakat látjuk, hanem a vízbe is bele tudunk nézni vele.

Hogyan tudunk meggyőződni róla, tényleg ilyen lencse van-e a kiválasztott napszemüvegben? Evvel kapcsolatban egy egyszerű trükköt is megtudtunk. Két polaroid lencsés napszemüveget egymás elé helyezve azokon át lehet látni, ha azonban az egyiket merőlegesen elfordítjuk, akkor már nem.