Hírek Térség

Többe kerül elbontani, mint amennyit ér

Nagyon sokat rontanak a településképen a lakatlan, romos ingatlanok, de nem boldogulnak velük az önkormányzatok. Szívesen hasznosítanák a telkeket, de nincs forrás a megvásárlásukra, és a még drágább bontás elvégzésére.

Nagy Szabolcs – Apátfalva/Pitvaros

Az apátfalvi önkormányzat felmérése alapján, 2016 elején 59 olyan ház volt a településen, amely annyira romos állapotban van, hogy bármikor összedőlhet. A lakóingatlanoknak ez mintegy 5-6 százaléka, amelyek nem csak jelentősen rontják a településképet, hanem konkrétan életveszélyesek is. A tulajdonosokat azonban általában nem könnyű megtalálni, megegyezni velük pedig végképp nem, így marad a szélmalomharc, és bírságkiszabás.

– Amit mi önkormányzatként megtehettük, az megtörtént. Felmértük az épületeket, és továbbítottuk a hatóságok felé. Makó, és Hódmezővásárhely hatóságaival is egyeztettünk, mert bontási engedélyeket csak ők adhatnak ki. Mégis egyelőre csak annyi történt, hogy három ingatlant ledöntöttek, az építési törmelék viszont ottmaradt. Nincsenek forrásaink arra, hogy a sok esetben adóssággal terhelt ingatlanokat megvegyük, nem jutunk előrébb ebben a kérdésben – mondja meg Szekeres Ferenc.

A szomszéd ingatlan is kevesebbet ér így.

A polgármester szerint tavaly hosszú idő után legalább elindult egy folyamat a három épület bontásának megkezdésével, abban reménykednek, hogy lassan elfogynak majd az ilyen ingatlanok.

Pitvaroson is számtalan rossz állapotban lévő, lakatlan ház van, az önkormányzat próbálja ezeket felvásárolni. Sokat költeni nem tudnak rá, négyzetméterenként 100 forintos áron veszik meg a területet. Ez az ár ugyan elég alacsony, de érdemes elgondolkozni rajta egy adott esetben több száz kilométerre élő örökösnek, mert az évek során felhalmozódó büntetések bizony jóval többe kerülhetnek. Arról nem is beszélve, hogy legtöbbször lakhatatlan ingatlanokról van szó, tudtuk meg a polgármestertől.

Az elbontott épület helyét kertként is hasznosíthatja az önkormányzat Pitvaroson.

– Ezek az üzletek többnyire így is veszteségesek az önkormányzatnak, de a lakosság jogosan várja el, hogy mindent megtegyünk ebben a kérdésben, hiszen a szomszéd ingatlanok is veszítenek az értékükből egy romos ház esetén. Összességében kevesebb, mint egy millió forintot költöttünk ingatlanvásárlásokra, de ezzel jelentősen nőtt az önkormányzati vagyon. Többnyire vert falú, vagyis föld épületekről beszélünk, ezt utak karbantartására fel tudjuk használni, a telket pedig kertként hasznosítani – mondja Radó Tibor.

A polgármester hozzátette: hét év alatt eddig nyolc ingatlant tudtak így megszerezni, az önkormányzat gondoskodik a hatósági engedélyek megszerzéséről, a bontást pedig az építész végzettségű alkalmazott felügyelete mellett végzik el.